Pokud totiž styl nezmění, nemají podle kouče mistrů světa z let 2005 a 2010 šanci na úspěch. A nezáleží podle Růžičky na tom, že se jeho tým díky dvoubodovému zisku vyhnul suverénnímu Rusku a ve čtvrtfinále narazí na Spojené státy americké.

ČTĚTE TAKÉ: Hrdina a střelec Kolář: Byl průvan. Nechtěli jsme prohrát, i kvůli lidem

"Hrajeme chvilku dobře a pak přestaneme hrát. To je pořád takový jako svatba a pohřeb. Dobrý, špatný, dobrý, špatný. Takhle to pořád střídáme, bohužel v tom špatným vždycky dostaneme nějaký gól. A v tom dobrým dáváme gólů na můj vkus málo," řekl novinářům Růžička.

"V takovém utkání jsme měli vyhrát 8:4. My se trápíme, máme pět samostatných nájezdů a nedáme z toho gól. Máme dva dny se na to připravit. Kluci si to musí uvědomit a můžeme být úspěšní. Nebo si to bohužel neuvědomíme a pojedeme ufňukaní domů," varoval kouč.

Ještě dnes si v hotelu chtěl se svými svěřenci o hře promluvit. "Mně se zdá, že tomu nevěříme. Teď pojedeme na hotel a chci si s hráči sednout minimálně na patnáct minut. Musíme si něco říct, takhle to nejde. Pořád si o tom povídáme, ale přijeli jsme sem za cílem získat medaili a zatím to není ono. Furt remizujeme, buď prohrajeme na penalty nebo vyhrajeme v prodloužení," uvedl.

Mužsto hraje něco jiného, něž má

Od hráčů požaduje radikální změnu. "Když budeme takhle hrát, tak vůbec nemůžeme přemýšlet o tom, že bychom mohli postoupit. Nehrajeme se zabezpečenou obranou. Čekáme, že to Saša Salák vychytá zase s nulou, ale to pokaždé nejde," prohlásil Růžička. Američané podle něj jeho týmu už takový obrat nedovolí. "Je dobré, že mužstvo ukázalo obrovský charakter, že 0:3 prohrávalo, šlo do toho a hrálo parádně, ale na druhou stranu se mi zdá, že jsme se dostali úplně sami."

Mužstvo hraje podle něj úplně něco jiného, než s čím do zápasu jde. "Není možné, co tam vymýšlíme, hrajeme to furt po rohách. Něco si řekneme a pak to hrajeme jinak. A není to o jménech, je to o hráčích na ledě. Budu to říkat pořád dokola, každý hráč musí plnit to, co si řekneme. Jako poslední tři minuty, kdy tam Rolas (Tomáš Rolinek) skáče po hlavě, a takový hokej přesně budeme muset hrát. Napálit puk na mantinel, jít tam a hrát do těla. Není to furt ono. My furt na něco čekáme a není na co," zlobil se Růžička.

"Já věřím, že si to uvědomí. Ale pokud ne, nemůže být úspěšní. Jasně to vědí, už jsem jim to řekl. A řeknu jim to znova. Prohazovačky a dloubačky hrát nebudeme, kdybych měl hrát ve čtvrtek na deset lidí. Tak bude hrát deset lidí a polezou tam po čtyřech," apeloval na změnu stylu.

Hokej na náhodu

Tým se po zpackaném úvodu vrátil do zápasu, ale pak zase od své hry ustoupil. "Druhá třetina byla vynikající, ale my nevydržíme hrát. To je celé mistrovství světa. Chtěli jsme zápas vyhrát, abychom šli ze třetího místa. Škoda, že jsme k tomu v první třetině nepřistoupili dobře, zase jsme dloubali puky. Nemůžu se zbavit dojmu, že pořád hrajeme takový hokej na náhodu," prohlásil Růžička.

Podle něj začal tým, který se z poloviny obměnil, hrát jinak než v přípravě. "Když o tom pořád přemýšlím víc a víc, tak je přesně vidět, že těch pět týdnů, co jsme trénovali, jsme mužstvo neměli tak silný, ale hrálo úplně jinou hru. Ta současná mi připadá, že čekáme, že něco vyjde. A to není dobré. Musíme ze zabezpečené obrany. A není to od obránců, ale od útočníků hrajeme lehkovážně," podotkl Růžička.

Podle něj je úplně jedno, jestli jde jeho tým na USA nebo by šel na Rusko. "Rusové samozřejmě hrajou dobře, ale je to jeden zápas. Máme Ameriku a ta asi taky nebude špatná. Když vidím, jak hrajeme… Kdyby tady bylo jakékoli mužstvo, budeme remizovat. Zkrátka to nechápu," dodal Růžička.