Domácí celek na něm bezohledně válcoval konkurenci družina kolem legendární pětice Krutov, Larionov, Makarov, Fetisov a Kasatonov vyhrála všech deset zápasů (s celkovým skóre 50:15) a bez ztráty kytičky si dokráčela pro zlato.

Proč tu připomínáme zaprášenou historii? Je to jednoduché právě tehdy, tedy před dlouhými třiceti lety, vybojoval ruský hokej poslední titul mistrů světa na domácím ledě.

To je pro hrdou sbornou nesnesitelně dlouhé čekání. Třeba v roce 2000 počítal hvězdami nabitý ruský tým napevno se zlatem, leč uctívané hvězdy se v Petrohradu mezi sebou jen hádaly a domácí výběr nakonec skončil na dost ostudném jedenáctém místě. Ani moskevský bronz o sedm let později náročné fanoušky neuspokojil. A výbuch na olympiádě v Soči je ještě v živé paměti.

Jak to dopadne letos? „Chceme zlato," sebevědomě hlásí trenér Oleg Znarok. Co jiného by také měl říkat, skromnost a pokora nikdy nepatřily v „zemi, kde zítra již znamená včera" k preferovaným vlastnostem. Jiná věc ale je, co budou Pavel Dacjuk a spol. předvádět na ledě. Ruské prostředí je proslulé tím, že nadšeně tleská, když se daří, při první známce nezdaru ale své hrdiny okamžitě zavrhuje.

Před tím ostatně varoval i šéf ruského hokeje Vladislav Treťjak. „Prosím novináře, aby nevypouštěli kritické střely, ale sbornou podpořili," uvedl bývalý skvělý brankář.

Kvalita výběru

Už tato slova naznačují, že v Rusku zřejmě nepanuje všeobecná shoda nad kvalitou Znarokova výběru. Média zmiňují nepřesvědčivé výsledky a výkony v přípravě a také nesehranost mužstva, které stále čeká na výsledky druhého kola play-off NHL pokud vypadne Washington, zřejmě dorazí vyhlášený vlastenec Alexander Ovečkin (a s ním i Jevgenij Kuzněcov).

Češi se s Ruskem pravidelně poměřují v rámci Euro Hockey Tour, na MS se ale oba tradiční rivalové utkali naposledy v roce 2012 ve Stockholmu v základní skupině tehdy vyhráli Rusové 2:0. Dnes proti sobě nastoupí znovu. Domácí mužstvo je před premiérou pod drtivým tlakem. „Jestli s Čechy prohrajeme, fanoušci i novináři vylijí na ruské hráče kotle žluči," varoval server Gazeta.ru.

Hokej je ve velké zemi na východě zkrátka vším. V dobrém i zlém.

MS v hokeji 2016