Zvítězili totiž i další adepti, Zlín s Olomoucí, a rozuzlení se tak odkládá na páteční závěr základní části.

Škodovka hraje na Spartě a k potvrzení startu ve vyřazovacích bojích musí v Praze získat minimálně bod.

Před zahájením úterního duelu ocenil plzeňský klub sedm bývalých hráčů, osobností, které letos oslaví sedmdesátiny. Potlesk diváků si užili Miroslav Klapáč, Karel Trachta, Petr Jonák, Václav Ruprecht, Jiří Neubauer a aplaus patřil i nepřítomnému Petru Vrabcovi.

Poté téměř pět tisíc diváků, na úterní podvečer solidní návštěva, sledovalo demolici soupeře.

Už v první třetině Indiáni nasypali soupeři během čtrnácti minut tři góly.

Po šestnácti sekundách se hosté ocitli v oslabení a po dalších 40 vteřinách domácí vedli. Na křížnou přihrávkou Lva si sjel Kubalík a ukončil šest zápasů trvající čekání na další gól. Nejlepší střelec soutěže přidal na konto 28. zásah a další měl ještě přijít.

Následně domácí uhájili dvě oslabení po sobě a poté se plzeňská ofenziva rozjela znovu naplno.

V následné přesilovce další Kubalíkovu ránu brankář Klouček kryl, ale pak už se skóre měnilo. Kracík prostrčil puk na Svobodu, který neměl problém trefit odkrytou bránu.

Domácí pokračovali v tlaku a po výměně puku s Indrákem přidal třetí gól z úhlu Stach.

Osmnáctiletého Kloučka v pardubické kleci následně nahradil zkušený Hübl. Za stavu 3:0 Škodovka polevila, koledovala si a v závěru třetiny po sérii střel snížil z dorážky Tomeček.

V úvodu druhé třetiny hráli Indiáni znovu v přesile, proti Indrákově voleji ale Hübl vytasil lapačku a zmařil i šanci Procházky.

Hosté ještě zkoušeli zlobit, ale po polovině zápasu při signalizovaném trestu hostů pláchl Lev, před Hüblem naznačil kličku do bekhendu a akci zakončil podél padajícího brankáře.

Zlomené Dynamo se k ohrožení Machovského dostávalo jen ojediněle. Po minele v obraně neuspěl Petr Sýkora a když domácího gólmana prostřelil explzeňský Ján Sýkora, zaskočil včas obránce Moravčík.

V závěru třetiny potom Kubalík při hře v pěti na tři přidal pátý gól a hosté ve třetí části už jen korigovali výši porážky.

„Nechytili jsme nástup domácích a soupeř nám utekl o tři góly. Ještě jsme s tím zkoušeli něco udělat, ale Plzeň nás dál předčila v nasazení a zaslouženě vyhrála,“ uznal pardubický asistent Otakar Janecký.

„Rychle jsme se ujali vedení a i přes inkasovaný gól na 3:1 jsme až snad mimo prvních deset minut ve druhé třetině dál dominovali. Když potom Kuba Lev dal čtvrtý gól, bylo rozhodnuto,“ hodnotil výhru plzeňský asistent Jiří Hanzlík.

A jak vnímá nutnost urvat v pátek na Spartě alespoň bod? „Takhle to vyšlo a nezbývá než se na zápas připravit a věřit, že budeme bodovat. Rozhodně nemá cenu dumat, kde jsme předtím ten chybějící bod ztratili,“ zdůraznil Hanzlík.