Účastník zářijového Světového poháru v Torontu a dvou mistrovství světa figuroval v plánech reprezentačního trenéra Josefa Jandače i pro květnový šampionát, ale nyní jej čekají boje o Stanleyův pohár.

"Samozřejmě se moc těším, je to pro mě opět nová výzva. Doufám, že po těch třech letech nebudu mít problém se tam aklimatizovat, i když to bude nezvyk. Těším se hlavně na play off a doufám, že dojdeme co nejdál," uvedl Sobotka v tiskové zprávě společnosti Sport Invest, která jej zastupuje.

Nastupovat má s číslem 71, protože jeho bývalou sedmnáctku nosí Jaden Schwartz. St. Louis před play off ještě v sobotu nastoupí v Carolině a v neděli doma přivítá Colorado. "Plán zatím moc nevím. Musím ještě projít nějakými prohlídkami u doktorů, potom se začít připravovat s týmem. Čeká mě sezení s trenérem i manažerem týmu," doplnil.

"Není to jednoduchá situace, kluci v St. Louis celý rok bojují o play off a v případě mého nástupu prakticky někoho o místo v sestavě připravím. Hokej však podobné situace přináší a já věřím, že budu schopen týmu pomoct," doplnil Sobotka.

Spojené státy zaútočily na Sýrii
USA zaútočily na Sýrii. Země hlásí civilní oběti

V případě vyřazení Blues by teoreticky mohl být k dispozici i pro MS. Byl v nominaci pro přípravu, ale nestihl se do ní zapojit. "Nároďák je pro mě priorita. Vždycky jsem říkal, že pokud budu zdravý, tak určitě rád pojedu," uvedl Sobotka.

"Bohužel mě zranění provázejí každou sezonu. Minulý rok jsem byl na operaci se zády, nějaká bolest tam furt je, ale snad by se to mělo zlepšit a nemělo by mě to omezovat. I když doktoři říkali, že by mě to mohlo doprovázet do konce života. Uvidíme, jak to bude dál. Možná budu mít v Americe lepší regeneraci a péči doktorů, než jsem měl v Rusku. To by taky mohlo pomoct," dodal.

NHL opustil v roce 2014, když se nedohodl se St. Louis na nové smlouvě a naopak podepsal s Omskem tříletý kontrakt údajně na čtyři miliony dolarů ročně. V srpnu mu pak arbitráž v NHL přiřkla jako chráněnému volnému hráči roční smlouvu s Blues na 2,725 milionu dolarů a právě tu nakonec naplní až ve zbytku tohoto ročníku.

Jakub Sedláček. Ilustrační foto.
Sedláček v Rize skončil: Sparta? Mým přáním je zůstat v zahraničí

Sobotka se už snažil vrátit do St. Louis před toto sezonou, ale Omsk trval na tom, aby naplnil smlouvu. Avangard v play off KHL vypadl ve čtvrtfinále a Sobotka se v minulých dnech dohodl na ukončení posledních dnů kontraktu, aby mohl zamířit do NHL.

Odchovance Třebíče draftoval v roce 2005 ve čtvrtém kole Boston, kam zamířil o dva roky později z extraligové Slavie. Blues jej získali v červnu 2006. V NHL odehrál za sedm sezon 381 zápasů a připsal si 123 bodů za 35 branek a 88 asistencí. Ve 40 duelech play off přidal 12 bodů (3+9). V KHL nasbíral za tři roky ve 156 duelech včetně play off 116 bodů za 41 gólů a 75 asistencí.

V září s ním St. Louis počítalo do přípravného kempu, ale Sobotka se po Světovém poháru kvůli platnému kontraktu vrátil do Omsku. Nyní se těší, že bude nejen produktivní, ale uplatní i schopnosti na vhazování a při hře v oslabení. Bude také náhradou za útočníka Robbyho Fabbriho, pro něhož po operaci kolena skončila sezona.

Matěj Machovský zdraví fanoušky během rozlučky se sezonou.
Machovský opouští Plzeň. Chce se poprat o NHL: Je čas se posunout