"Těší mě, že jsem objel všechny turnaje a trenéři mi věřili. Je mi osmadvacet a takovou šanci, jakou mi dává Vláďa Růžička, jsem nikdy nedostal. Jsem za to rád a můžu se za to odvděčit jen tak, že nechám na ledě maximum, budu makat, dělat všechno to, co chtějí," řekl.

Roli kapitána bere jako velké ocenění, ale jinak podle svých slov cítí šanci na MS jako každý jiný hráč týmu.

"Být v nároďáku je sen každého kluka. Jako malí jsme si při Naganu hráli na Růžu nebo pak na Davida Výborného. Ale to, že jsem byl kapitán celou Euro Hockey Tour, neznamená, že mi to tady dají zadarmo. Nikdo mi to nedá za to, že jsem objel všechny turnaje. To bych byl blázen, kdybych si to myslel," doplnil Smoleňák, který má na kontě zatím jen 15 startů v národním týmu a dvě branky.

Stačí si vzpomenout na loňský rok: byl v přípravě na mistrovství světa poprvé a do Minsku se neprobojoval.

"Cítím šanci stejně jako loni. Tehdy jsem tým neudělal a byl jsem naštvaný sám na sebe, protože jsem tu šanci dostal a nevyužil jsem ji. Letos je to to samé. Všichni víme, že je to velký turnaj, každý by tam chtěl hrát a šanci máme všichni," konstatoval Smoleňák.

Pochvaluje si, že je v mužstvu dobrá parta. "Na ledě samozřejmě všichni makáme, pereme se o to, ale navzájem si všichni přejeme. Když všichni potáhneme za jeden provaz a bude se vyhrávat už v přípravných zápasech, tak je šance, že se někteří z týmu dostaneme dál. Každý z nás je tady od toho, aby vydal svoje maximum a trenérům dokázal, že má šanci na další zápas. Hodně kluků bude přijíždět a bude se to různě měnit. Koukat na mistrovství světa je hodně daleko," podotkl.

Hrálo se i za Forsberga

Reprezentace je pro Smoleňáka i náplastí na klubové působení v této sezoně. V dresu MODO, kam přišel před Vánoci z TPS Turku, prožil těžké období. "Absolutně se nám nedařilo, ale zaplaťpánbůh jsme nespadli. Hráli jsme špatně, byl to i ošklivý hokej, nedávali jsme góly. Bylo to trápení, ale je to za mnou," oddechl si, že MODO boj o záchranu v baráži s týmem Vita Hästen zvládlo hladce 4:0 na zápasy.

Švédská liga se rozšiřuje z dvanácti na čtrnáct celků, a i proto byl boj o udržení snazší. Dříve absolvovaly dva nejhorší týmy z elity spolu s dalšími čtyřmi kluby z druhé nejvyšší soutěže boj každý s každým na 12 kol. "Hrál jsem to před třemi roky s Timrou, to se bohužel sestoupilo o pár bodů, a to byla válka," popsal Smoleňák.

"Takové ultimátní zápasy. Ze šesti týmů postupovaly dva, řezalo se to hlava nehlava. Každý, kdo to hrál, tak potvrdí, že to není žádná velká zábava. Teď jsme dostali jeden tým, který jsme navíc i chtěli, a vyhráli jsme 4:0," doplnil.

Klub z Örnsköldsviku, který vychoval řadu slavných hokejistů, tak setrval mezi elitou. Poradit hráčům se často snažil v kabině i jeho spoluvlastník Peter Forsberg.

"Má tam velké slovo. Stačí, když něco řekne, a všichni ho poslouchají. Už jen proto, že je tam ikona, tak by to bylo celkem blbý, kdyby se sestoupilo. I jemu jsme se po té zpackané sezoně snažili odvděčit. Zaplaťpánbůh se to podařilo a on byl taky rád," dodal Smoleňák.