Vítkovice se představí jako první ze zástupců českého hokeje, a to již v první hrací den v úterý, kdy čeká Ostravany nadmíru těžký soupeř v podobě finského Kärpätu Oulu. Třetím účastníkem skupiny je německý Krefeld. „Jakožto tradiční účastník LM vstupujeme do nové sezony s velkými očekáváními. Jak město Ostrava, tak i celý Moravskoslezský kraj vnímají účast našeho klubu velice prestižně," uvedl na dnešní tiskové konferenci výkonný ředitel klubu Petr Handl.

Jen o půl hodiny později nastoupí v Minsku proti Junosti Mladá Boleslav. Druhým soupeřem Středočechů bude při jejich premiéře švédské Växjö. „Chtěli bychom postoupit; nejen pro mladé hráče to je cenná zkušenost s mezinárodním hokejem. Doufám, že se nám podaří i v příští sezoně extraligy umístit natolik dobře, abychom na LM znovu dosáhli," přeje si sportovní manažer David Výborný.

Stejně tak okusí poprvé LM i Plzeň, kterou čekají česko-slovenská derby s Nitrou a norský Stavanger. „Jsme rádi, že se nám povedlo do soutěže postoupit. Naposledy jsme ji hráli ještě jako European Trophy. Pevně věříme, že nám to pomůže po stránce týmu, ale i jednotlivých hráčů z pohledu jejich růstu," věří trenér Michal Straka.

Pardubice vyzvou obhájce titulu

Obhájce domácího titulu Liberec vyzve ve skupině finský TPS Turku a norský Lörenskog. „Minulá sezona se nám povedla i díky začátku v LM a hodně to pro nás znamenalo," připomněl generální manažer Ctibor Jech.

Poraženého finalistu play off Spartu čeká měření sil s Färjestadem a Cracovií Krakov. „Rádi bychom se v LM prezentovali vynikajícími výkony a potvrdili tak, že Sparta patří mezi evropskou špičku. Zároveň chceme ukázat kvalitní hokej v českém podání," nastínil hlavní cíle kouč a zároveň sportovní manažer Pražanů Jiří Kalous.

Pardubice zkříží hokejky s Frölundou, která v únoru porazila ve finále Kärpät Oulu a obhajuje prvenství, a Wolfsburgem. „Jsme rádi, že jsme součástí této soutěže a bereme to prestižně. Zatím se nám nepovedlo postoupit, takže to bude náš cíl," uvedl místopředseda představenstva a generální manažer Pavel Rohlík.

Také Znojmo chce v konfrontaci s Mnichovem a švýcarským týmem Fribourg-Gottéron, jehož dres obléká Roman Červenka, ukázat svou sílu. „Máme respekt k soupeřům, ale chtěli bychom se porvat o postup ze skupiny," uvedl klubový manažer Petr Veselý.

Od příští sezony nový formát

Utkání ve tříčlenných skupinách se budou hrát od 16. srpna do 11. září. Týmy, kterých je celkem 48, se utkají každý s každým doma a venku. Každý tak sehraje čtyři zápasy. Celky z prvních dvou míst si zajistí postup do 1. kola play off. To začne 4. října a bude se hrát na dva zápasy systémem doma – venku. Finále je na programu 7. února 2017 na jedno utkání na ledě finalisty s lepší bilancí v soutěži.

Současná Liga mistrů vzešla z European Trophy, v níž si kluby především zpestřovaly přípravné období na sezonu. Její prestiž jde ale postupně nahoru. „Zájem ze strany fanoušků roste, což dokládaly v minulém ročníku i rekordní návštěvy v Německu. Teď to vypadá, že Krakov rekord v návštěvnosti překoná. Bylo by skvělé, kdyby i v této sezoně návštěvnost znovu narostla," přál si ředitel soutěže Martin Baumann.

Od příští sezony už se má hrát LM podle nového formátu. Do soutěže se bude možné dostat jen sportovní cestou, jež má jasně daná pravidla. Mezi 32 účastníky bude mít jedna země maximálně pět zástupců. Čtyřiadvacet celků vzejde z šesti národních soutěží, které byly na startu projektu (ČR, Švédsko, Finsko, Švýcarsko, Německo a Rakousko/EBEL), a ty doplní osmička klubů z dalších evropských lig. Jistotou startu bude mít jen vítěz z předchozí sezony, ale nezajistí tím své zemi místo navíc.

„Může to pomoci nejen Lize mistrů, ale celému hokeji," věří pardubický manažer Rohlík. „Rozhodně se tím zase zvyšuje prestiž soutěže. My tomu projektu věříme a budeme ho podporovat. Hokeji chyběla vysoce prestižní mezinárodní klubová soutěž a tohle je dobrá cesta," věří Jech.