"S Michálkem jsem mluvil a přijede. Připojí se k týmu v Praze, nevím ještě, jestli bude už na úterním srazu," řekl dnes novinářům trenér Alois Hadamczik. Sedmadvacetiletý Michálek byl v základní části NHL s 35 brankami spolu s Radimem Vrbatou z Phoenixu nejlepším českým střelcem.

Celkem si připsal v 77 zápasech 60 bodů a v sedmi duelech play off zaznamenal gól a asistenci. V reprezentaci se nepotká s bratrem Zbyňkem, protože obránce Pittsburghu neprošel po sezoně výstupní lékařskou prohlídkou a nedostal povolení ke startu na MS.

Hadamczika mrzí, že nemůže počítat s Fleischmannem, který byl s 61 body za 27 tref a 34 asistencí z 82 utkání po Patriku Eliášovi z New Jersey, Vrbatovi a Davidu Krejčím z Bostonu čtvrtým nejproduktivnějším Čechem v soutěži. V sedmi utkáních play off zaznamenal gól a dvě asistence.

"Je to škoda. Je to výborný hráč, silný na puku, umí dát gól a je to dobrý kluk do kabiny. Projevil velkou lítost, že je zraněný a nemůže hrát. Musel s tím zraněním hrát dva zápasy, opíchávali mu to. Vůbec neudržel hůl. Klub ho nepustí ho a ani nemůže hrát," uvedl Hadamczik. Chybět bude i bek Filip Kuba z Ottawy. "Tam je problém. Mluvil jsme s ním dneska. Nejde tak ani o pojistku. On chce hrát další dvě sezony v NHL a v pětatřiceti letech nemá smlouvu," dodal Hadamczik.

Obejít se musí také bez Červenky. "Roman má zlomený palec na levé ruce, dohrával s tím play off. Dlouho se rozhodoval, ale nejde to," řekl ČTK hráčův agent Aleš Volek z agentury ALVO Sports Management krátce poté, co Červenka přiletěl z Ruska.

Definitivně také padla možnost účasti obránce Martina Škouly z Omsku. "Jestliže řekl, že nechce reprezentovat, protože má rodinné povinnosti, tak to musíme akceptovat," prohlásil Hadamczik. Trenér ještě čeká, jak na tom bude se zraněním kolena útočník Petr Hubáček z finské Jyväskylä.

Hadamczik už má na turnaji Euro Hockey Tour v Brně z NHL k dispozici útočníky Tomáše Plekance z Montrealu, Aleše Hemského z Edmontonu, Jiřího Tlustého z Caroliny, Tomáše Vincoura z Dallasu a beka Jakuba Kindla z Detroitu. K týmu se dnes připojil další forvard Michael Frolík z Chicaga a v úterý se bude hlásit na srazu v Praze Krejčí.

Širší kádr českých hokejistů před MS ve Švédsku a Finsku

Brankáři: Jakub Kovář (České Budějovice), Tomáš Pöpperle (Sparta Praha), Jakub Štěpánek (Petrohrad/KHL).
Obránci: Miroslav Blaťák, Jakub Nakládal (oba Ufa/KHL), Jakub Krejčík (Slavia Praha), Tomáš Žižka (Kometa Brno), Petr Čáslava (CSKA Moskva/KHL), Ondřej Němec (Čerepovec/KHL), Lukáš Krajíček (Minsk/KHL), Tomáš Mojžíš (Turku/Fin.), Zdeněk Kutlák (Ambri-Piotta/Švýc.), Jakub Kindl (Detroit/NHL).
Útočníci: Lukáš Kašpar, Jiří Novotný (oba Astana/KHL), Petr Holík (Zlín), Jan Kovář (Plzeň), Petr Koukal (Pardubice), Petr Nedvěd (Liberec), Jakub Svoboda (Kometa Brno), Michal Vondrka (Slavia Praha), Petr Tenkrát (Sparta Praha), Jakub Petružálek (Chabarovsk/KHL), Petr Průcha (Petrohrad/KHL), Tomáš Vincour (Dallas/NHL), Tomáš Plekanec (Montreal/NHL), Jiří Tlustý (Carolina/NHL), Aleš Hemský (Edmonton/NHL), Michael Frolík (Chicago/NHL), David Krejčí (Boston/NHL), Milan Michálek (Ottawa/NHL).