Hned při svém prvním startu na mistrovství světa si připsal přihrávku na jedinou branku národního mužstva a jeho výkon byl velice sebejistý. „Přesvědčil hodně. Na Liborovi je vidět, že chce pracovat. Ze začátku měl trochu problémy v defenzivě, ale postupně se zlepšoval. Pro mě ani nebylo překvapení, že se na mistrovství dostal," prohlásil bývalý znojemský trenér Jiří Režnar, který vlasatého beka vedl téměř dvě sezony.

Josef Jandač.
Analýza krachu českých hokejistů: Budík zvoní, už je čas vstávat

Ve čtvrtfinále nahradil Šulák v základní sestavě obránce Jakuba Krejčíka, který pomohl velkou měrou dotáhnout brněnskou Kometu v extralize až k mistrovskému titulu. „Libor má o něco rychlejší pohyb a asi byl víc odpočatý. Krejčík toho už zřejmě měl plné zuby, protože v play-off byl na ledě prakticky pořád," přemítal Režnar.

Moravané na MSMichal Kempný 8 zápasů, 2 góly, 1 asistence, 3 plusové body v účasti na ledě, 12 trestných minut.
Jakub Krejčík 7 zápasů, 0 gólů, 1 asistence, 1 plusový bod v účasti na ledě, 2 trestné minuty.
Libor Šulák 2 zápasy, 0 gólů, 1 asistence, 0 bodů v účasti na ledě, 0 trestných minut.

Brněnský bek sice vyloženě herně nezklamal, ale nebyl tak výrazný jak v extralize, kde se v play-off stal nejproduktivnějším hráčem Komety. „Kuba měl také v národním týmu trochu jinou roli než v Brně, zde hrál i pořád přesilovky. Trenéři měli asi nějakou představu, kdo bude mít jakou úlohu, vždy je to o důvěře. Svoje si podle mě odehrál," řekl bývalý útočník Komety Roman Meluzín.

Sám Krejčík si byl vědomý, že do výkonů, které podával v Brně, má daleko, už po druhém klání s Běloruskem. „Musím víc střílet, někdy je to z mé strany moc předržené," řekl dříve Deníku.

Zdroj: Youtube

Spolu s Radkem Gudasem patřil k pilířům české obrany bývalý bek Komety Michal Kempný, který uplynulou sezonu strávil v NHL v dresu Chicaga. „Pokrok na něm byl znát. Víc si věřil než při minulém mistrovství světa a dobře podporoval útok," zhodnotil Meluzín.

Kromě dvou branek a jedné asistence se Kempný vyvaroval chyb, které dřív občas v národním týmu vyrobil. V Chicagu se učil od obránců světové kvality, jako jsou Duncan Keith nebo Brent Seabrook. „Odehrál parádní turnaj. Určitě mu tito hráči hodně dali. Je tam velká konkurence a Michal musel jet nadoraz a posunulo jej to dál. Má potenciál patřit k lídrům v defenzivě, protože se jedná o výborného bruslaře s dobrou střelou," dodal Meluzín.

Roman Čechmánek. Ilustrační foto.
Čechmánek o MS: Brankáři předvedli vysoký standard, zaujala mě ofenziva beků

PATRIK EL-TALABÁNI