Útočníci Henrik Zetterberg a Johan Franzén z Detroitu jsou dalšími dvěma výraznými posilami pro hokejisty Švédska na mistrovství světa, jehož část sehrají Tři korunky doma ve Stockholmu. Stejně jako jejich spoluhráč Jonathan Ericsson, který potvrdil účast už dříve, se k týmu připojí po skončení turnaje Euro Hockey Tour v Brně.

Trenér Pär Marts má už jistých osm posil z NHL a ještě čeká na vyjádření dalších včetně hvězdných dvojčata Henrika a Daniela Sedinových z Vancouveru.

Stejně tak není jasno o startu jejich spoluhráče, beka Alexandra Edlera a také obránce Douglase Murrayho ze San Jose. Naopak jisté je, že z Detroitu nedorazí obránce Nicklas Lidström, forvard Tomas Holmström a nově také zadák Niklas Kronwall.

V nominaci na Kajotbet Hockey Games v Brně mají Švédové také další čtyři posily z NHL - gólmana Jhonasa Enrotha z Buffala, obránce Viktora Hedmana z Tampy Bay, útočníky Linuse Omarka z Edmontonu a Gabriela Landeskoga z Colorada.

Až v příštím týdnu se stejně jako Ericsson, Zetterberg a Franzén připojí k týmu forvard Loui Eriksson z Dallasu, přestože pro něj skončila sezona už po základní části.

Rusové hlásí pět posil z NHL

V Rize byl s týmem také gólman Semjon Varlamov z Colorada, který ale do utkání nezasáhl. Nově se ke sborné připojil útočník Nikolaj Kuljomin z Toronta.

Trenérovi Zinetulu Biljaletdinovovi se hlásili také další tři hráči - obránci Ivan Višněvskij z Atlantu Mytišči, Jevgenij Rjasenskij z CSKA Moskva a Jevgenij Bodrov z Kazaně.

Pro mistrovství světa vyhlíží sborná hvězdy, které vypadly z první kola play off. Aktuálně zjišťuje vedení ruské reprezentace, zda bude mít po vyřazení Pittsburghu k dispozici Jevgenije Malkina a po konci sezony Detroitu Pavla Dacjuka.

Rusové mají za sebou v přípravě na šampionát stejně jako ostatní reprezentace šest utkání v Euro Hockey Challenge. V Německu si připsali porážku 3:4 a výhru 3:2 po samostatných nájezdech, doma v Jaroslavli dvakrát zdolali Slovensko (2:1 po samostatných nájezdech a 3:2) a v Lotyšsku nejdříve zvítězili 2:1 a pak podlehli 0:1.

V průběžné tabulce Euro Hockey Tour jsou Rusové druzí o tři body za vedoucím Švédskem a o dva před třetí Českou republikou. Do turnaje vstoupí sborná ve čtvrtek v Petrohradu proti Finsku, po přesunu do Brna se utká v sobotu se Švédskem a v neděli s Českou republikou.