JIHLAVA – K. VARY 2:3 p

V důležitém zápase jako první zahrozili Energetici, střelu Tomečka v 6. minutě Svoboda vyrazil, ale k dorážce se nedostal nikdo z hostí. Na druhé straně pak ve 14. minutě Kajínek vyprášil betony Honzíka a Seman s Čachotským pak dorážku vrátit do sítě nedokázali. První gól padl na konci 18. minuty, obránce Harant našel nabrusleného Zadražila mezi jihlavskými beky a ten po kličce do bekhendu překonal po zemi Svobodu – 0:1.

Druhou třetinu ale jihlavští hokejisté začali parádně. To Čachotský procedil puk přes Honzíka do sítě, a to uběhlo pouhých 43 sekund. Pak ale Energetici převzali iniciativu. Střelu Haranta i dorážku Skuhravého o něco později Svoboda kryl. Západočeši se přesto dostali do vedení, jihlavská obrana po střele Sičáka neuhlídala před brankou Grígera a ten zvýšil na 1:2. Jenže Dukle znovu pomohla přesilovka (stejně jako v prvním zápase na západě Čech u toho byl Václav Skuhravý), ve které potvrdil své neocenitelné střelecké služby Jiří Říha. Dostal pěknou nahrávku od Semana a puk se v 39. minutě třepotal v síti – 2:2.

Natěšená Jihlava vyhlíží postup do extraligy.
Slavný den? Natěšená Jihlava vyhlíží postup do extraligy

„Do útočného pásma se dostali trochu kostrbatě. Filip Seman mi to přihrál na modrou, já jsem puk odpálil jen na branku, abychom nepřišli o pásmo," popsal trefu Říha.

Karty před poslední třetinou byly jasně rozdány, Energetici se tlačili do zakončení, Dukla bránila heroicky remízu 2:2. Svoboda se v brance překonával, a když už inkasoval, tak gól nemohl být uznán pro postavení útočícího hráče v brankovišti. Hosté ještě neúspěšně zkusili power-play, kýžené branky se však dočkali až v prodloužení. Ta ale měla pro ně trpkou chuť.

„Bylo to ohromně těžké utkání, dvakrát jsme prohrávali, ale stačili jsme do konce druhé třetiny vyrovnat. Pak už jsme jen tlačili očima čas. Posledních šest minut se neuvěřitelně vleklo," přiznal jihlavský obránce Tomáš Kaláb.

„Potvrdilo se, že poslední krok je nejtěžší. Tenhle bod byl jen v uvozovkách vybojovaný a vybojovaný. Na to se ale historie neptá," oddechl si jednatel Dukly Bedřich Ščerban.

Branky a nahrávky: 21. Čachotský, 39. J. Říha (F. Seman, Čachotský) – 18. M. Zadražil (Harant, Baránek), 27. Gríger (Flek, Sičák), 61. Gríger (T. Rachůnek). Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 1:2, využití: 1:0. Diváci: 6 500. Třetiny: 0:1, 2:1, 0:0 – 0:1. Jihlava: M. Svoboda – J. Říha, Dundáček, Szathmáry, Šidlík, Půža, Kajínek, Kaláb, Dobrovolný – Jiránek, J. Skořepa, Anděl – Čachotský, F. Seman, Zeman – Důras, R. Hubáček, Diviš – Čermák, Březina, Jícha. Karlovy Vary: Honzík – Sičák, M. Rohan, Baránek, Harant, Baldajev, Tomáš Dvořák, Weinhold – V. Tomeček, Tuominen, T. Rachůnek – Gorčík, Skuhravý, Vachovec – Flek, Gríger, O. Beránek – Kohout, M. Zadražil, Dušek.

TABULKA

1. JIHLAVA 11 3 5 1 2 30:25 20
2. Pardubice 11 4 1 3 3 32:29 17
3. K. Vary 11 3 2 3 3 29:29 16
4. Č. Budějovice 11 3 1 2 5 20:28 13