V čem pro vás bude nadcházející sezona jiná než obvykle?
Regule olympijského turnaje se pořád ještě mění, takže z hlediska organizace je to trochu složitější. Zrovna dnes přišla změna, že nebudeme hrát první zápas 14. února, ale až o den později. Řešíme i uvolňování hráčů z jednotlivých lig, protože každá končí jinak. Stejně tak bude náročnější než dřív udržovat před mistrovstvím světa větší počet hráčů v tréninku, protože těsně před šampionátem jsou dva turnaje Euro Hockey Tour.

Na olympiádě se ve skupině utkáte i s Kanadou. Vidíte jako výhodu, že obhájcům zlata budou chybět hvězdy z NHL?
Budu jen opakovat, co jsem říkal už dřív. Takové jsou prostě regule turnaje, které já neovlivním. Nechci dopředu říkat, jestli máme větší nebo menší šanci. Uvidíme, jaký budou mít výběr.

Trenér Josef Jandač hovoří s hráči při tréninku české reprezentace.
Pchjongčchang na obzoru. Hokejový nároďák startuje

Mohlo by to ale turnaj oživit? Nebo tím naopak ztrácí na atraktivitě?
Je fakt, že dominance Kanady na velkých turnajích v posledních letech byla zřejmá. Pokud teď budou mít i ostatní týmy větší šance, tak o to bude olympijský turnaj zajímavější. Věřím, že to bude pořád správná zábava. Někdo může mít názor, že nejlepší hráči na světě budou chybět, ale NHL si prostě prosadila tohle řešení a to my neovlivníme. Není to moje starost.

Je pro trenéra výhoda, že do svých úvah může zahrnout jen hokejisty působící v evropských ligách, které tak může během sezony testovat?
Trochu asi ano. Já si myslím, že hráče působící tady v Evropě už máme docela dobře obhlédnuté. Určitě to bude snazší v tom, že ty hráče můžeme pozvat na turnaje Euro Hockey Tour a vidět je v akci. Máme dva turnaje na to, abychom ty kluky vyzkoušeli.

Kometa v zápase se Slovanem Bratislava.
Kometa nasadí v poslední přípravě i formaci mladíků z Memoriálu

V uplynulých letech se před turnaji EHT často množily hráčské omluvenky. Letos se toho nebojíte?
Doufám, že žádné omluvenky tentokrát nebudou. Hráči z Evropy určitě cítí, že mají mnohem větší šanci zúčastnit se olympiády než dřív, kdy tam jezdili hlavně hráči z NHL.

Jak vlastně budete dávat dohromady nominaci do Pchjongčchangu?
Nejdřív musíme mít hotový tzv. long list, na kterém budou všichni hráči, kteří by mohli přicházet v úvahu. Ten musí být uzavřený do 15. září. Momentálně na něm máme asi sedmdesát jmen a další budou ještě přibývat. Nechceme se dostat do situace, kdy někdo překvapí a bude mít zrovna výbornou sezonu, ale nebude na tom long listu a my ho nebudeme smět nominovat.

Liší se vaše kritéria výběru hráčů třeba od nominace na mistrovství světa?
Je fakt, že mistrovství světa se liší tím, že se tam hraje hodně zápasů rychle za sebou, navíc je to na konci sezony. Olympiáda je oproti tomu v únoru a zápasů se hraje méně. V tomhle směru je možné, že vezeme i nějaké starší, zkušenější hráče, kteří by na konci sezony byli dobití a na šampionát by ani nechtěli jet.

Ruský kanonýr Alexander Ovečkin prohlásil, že na OH pojede z NHL za každou cenu. Vy nemáte podobné signály od někoho z českých hokejistů v zámoří?
Až to někdo prohlásí, tak budu rád. (úsměv) Ale jedna věc je, co kdo prohlašuje, a druhá věc je realita. Já si počkám.

Co je pro vás vrchol nové sezony? Olympiáda, nebo mistrovství světa, které zřejmě bude mít paradoxně mnohem hvězdnější obsazení?
Pro mě je první olympiáda. Ta je přece jenom výjimečná tím, že je jen jednou za čtyři roky a můžete tam potkat sportovce i z jiných sportů. Cítím to i ze zájmu našich hráčů, že tam hodně chtějí jet. Mistrovství světa se koná až potom a teď ho neřeším. Samozřejmě bychom byli rádi, kdybychom přivezli nějakou medaili z obou akcí, abychom se konečně zbavili toho balvanu, který pořád tlačíme.