Norové přitom vedli již 2:0, ale v závěru druhé části jejich soupeř skóroval třikrát v rozmezí 51 vteřin. Nájezdy pak rozhodl útočník Stéphane Da Costa. Dva góly vítězů dal Antoine Roussel.
"Pokaždé, když byl některý z týmů ve vedení, ten druhý našel nějakou cestu, jak skórovat také a dostat se zase zpět do zápasu. Ale na konci jsme těmi vítězi byli my," pochvaloval si Stéphane Da Costa při hodnocení duelu pro server iihf.com.

Oba celky nevyužily v úvodních minutách přesilovku, ale v polovině 12. minuty poslal Seveřany do vedení Trygg, když z mezikruží propálil Hueta. Vyrovnání měl na holi Teddy Da Costa, když se po vydařené individuální akci natlačil do zakončení, Haugen však se štěstím kryl.

Ve 22. minutě zvýšil tísněný Ask. Další šance měl opět Teddy Da Costa a Guttig, přidat třetí gól mohl naopak Olden. Když už se zdálo, že Norové budou odcházet podruhé do šatny s dvoubrankovým náskokem, přišla oslňující minuta ze strany hráčů ze země galského kohouta. "Myslím, že až do doby, kdy zbývalo nějakých pět minut z druhé třetiny, jsme zápas kontrolovali," zklamaně podotkl trenér poražených Roy Johansen.

Nejprve Roussel po velkém závaru v norském brankovišti snížil. Jen o 26 sekund později bylo již vyrovnáno, když před Haugenem clonící Yorick Treille tečoval puk mimo dosah norského gólmana. A za dalších 25 vteřin dokonali stejným způsobem Francouzi i obrat, když Stéphane Da Costa trefil Rousselovu hůl těsně před norským brankovištěm a Haugen byl bezmocný.
"Pro náš tým to byla dobrá lekce. Ale tak jako ve druhé třetině potřebujeme hrát po celý zápas," poznamenal kouč Francie Dave Henderson.

V přetahované se pokračovalo i zkraje třetí třetiny, když v polovině 42. minuty vyrovnal Sörvik. Jenže uplynulo pouze 67 vteřin a Francie měla vedení zpět - mezi střelce se zapsal Bellemare. Mathis Olimb ve 46. minutě znovu dorovnal. Přes otevřený hokej, v němž se oba celky snažily rozhodnout, už pak gól nepadl ve zbytku základní hrací doby, ale ani v prodloužení, určit vítěze proto musely samostatné nájezdy.

Zahájil je úspěšně blafákem do bekhendu Ken Andre Olimb, Fleury ale trefil přesně střelou na lapačku a bylo znovu vyrovnáno. Skröder a Bellemare pak byli neúspěšní, stejně dopadl i Bastiansen. Rozhodnout mohl Stéphane Da Costa a precizním bekhendovým blafákem to také udělal.

Francie tak místo očekávaného boje o udržení může směle usilovat o postup do play off. "Hrajeme dobře v průběhu celého turnaje. Sice jsme nedokázali porazit Itálii a Švédsko, ale i tam si myslím, že jsme předvedli dobré výkony," podotkl Stéphane Da Costa.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku:

Skupina A:

Francie - Norsko 5:4 po sam. nájezdech (0:1, 3:1, 1:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 38. Roussel (Manavian, Bellemare), 38. Y. Treille (Auvitu, Desrosiers), 39. Roussel (S. da Costa, Bellemare), 43. Bellemare (Roussel), rozhodující sam. nájezd S. da Costa - 12. Trygg (K. Olimb, M. Olimb), 22. Ask (M. Olimb, K. Olimb), 42. Sörvik (Ask), 46. M. Olimb (K. Olimb). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Piechaczek - Schrader (oba Něm.), Valach (SR). Vyloučení: 4:2, navíc Y. Treille (Fr.) 10 min. Bez využití: Diváci: 6103.

Francie: Huet - Auvitu, Besch, Manavian, Amar, Janil, Chakiachvili, Dieude Fauvel - Roussel, Bellemare, S. da Costa - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - Fleury, T. da Costa, Guttig - Ritz, Henderson, Raux - Tardif. Trenér: Dave Henderson.
Norsko: Haugen - Holös, Ödegaard, Trygg, Bonsaksen, Sörvik, od 41. navíc Espeland - K. Olimb, Bastiansen, M. Olimb - Röymark, Hansen, Forsberg - Olden, Ask, Skröder - Martinsen, Stene, Roest. Trenér: Roy Johansen.

Tabulka:
1. Švédsko 5 4 1 0 0 14:6 14
2. Kanada 5 4 0 1 0 22:9 13
3. Francie 5 1 2 0 2 15:13 7
4. Norsko 5 2 0 1 2 14:15 7
5. Česká republika 4 1 1 1 1 11:10 6
6. Slovensko 5 1 0 1 3 12:17 4
7. Dánsko 4 1 0 0 3 8:14 3
8. Itálie 5 1 0 0 4 4:16 3