Pirátům se domácí povedlo zaskočit aktivním nástupem do utkání. Během první desetiminutovky si vynutili tlak i střeleckou převahu, ale první vyložená šance patřila Adamskému, který po chomutovské chybě v oslabení ztroskotal v sólovém nájezdu na Lacovi.

Třinecký gólman Hrubec vzápětí hasil vlastní nepovedenou rozehrávku za brankou faulem, kterým zabránil stoprocentní šanci soupeře a ve 14. minutě si kuriozně připsal už druhý menší trest. Ale v brance byl spolehlivý a dále přitahoval jako magnet všechny střely Severočechů.

Třinec neměl déle trvající tlak, ani moc příležitostí, ale trpělivá hra se mu vyplatila. Sotva Chomutov promarnil další přesilovku, přešli domácí do protiútoku, Růžičkův krásný pas z rohu hřiště našel najíždějícího Hrabala, který kličkou do forhendu pokořil Laca.

Oceláři byli v početních výhodách efektivnější a Hrňa jim umístěnou bombou bez přípravy v 38. minutě zajistil dvoubrankový náskok.

Chomutov ještě nezahodil zbraně a po dalším ostřelování třinecké branky v přesilovce i Hrubec povolil a nedokázal už zareagovat na Tomicovu teč. Ale drama netrvalo dlouho. Hostující defenzívou v 50. minutě prolétli v přečíslení Adamský s Irglem, který pouze nastavil hůl proti přesné přihrávce.

Riskantnější hru Severočechů pak uvolněně hrající Třinec využil ještě k navýšení skóre. Nejprve se pohotovou tečí prosadil Dravecký a účet uzavřel Růžička, který ujel po pravém křídle a švihem skóroval popáté.

Hlasy trenérů po utkání 8. kola hokejové extraligy HC Oceláři Třinec - Piráti Chomutov:

Vladimír Kýhos (Třinec): "První třetina byla opatrná. Dopustili jsme se faulů, ale musím tým pochválit za to, jak odehrál oslabení. Chomutov má výborné přesilovky a velké procento úspěšnosti, ale my jsme se na to připravili. Ve druhé třetině jsme z minima vytěžili maximum, to nás trošku uklidnilo. Ve třetí třetině jsme sice inkasovali, ale na mužstvo to nedolehlo a hrálo svoji hru. Chomutov se tam tlačil, ale my jsme ujeli a dali další branky."

Jan Šťastný (Chomutov): "Chtěli jsme eliminovat úvodní tlak domácích, což se nám na začátku podařilo. Paradoxně jsme měli přesilové hry, bohužel to, co nás zdobilo v minulých utkáních - využívání přesilových her, se nám dneska nevedlo. Ve druhé třetině soupeř ukázal kvalitu a vyškolil nás v efektivitě. Podařilo se nám vstřelit v třetí třetině kontaktní gól, bohužel pak jsme udělali dvě chyby, které soupeř potrestal. Pak to byla exhibice ze strany domácích."

HC Oceláři Třinec - Piráti Chomutov 5:1 (0:0, 2:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 32. Hrabal (M. Růžička, J. Petružálek), 38. Hrňa (Kreps, Rákos), 50. Adamský (Irgl), 52. Dravecký (Rákos, Kreps), 54. M. Růžička (J. Petružálek, Kane) - 46. Tomica (Valach, V. Růžička ml.). Rozhodčí: Lacina, T. Horák - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 8:5. Využití: 1:1. Diváci: 4854.


Sestavy:

Třinec: Hrubec - Roth, Linhart, Hrabal, M. Doudera, Nosek, L. Galvas - J. Petružálek, Kane, M. Růžička - Irgl, Polanský, Adamský - Dravecký, Kreps, Rákos - Hrňa, Marosz, Chmielewski. Trenéři: Kýhos, Mucha a B. Kopřiva.

Chomutov: Laco - Rutta, Skinner, Flemming, Kudělka, Valach, Dlapa, Mrázek - Skokan, Huml, Vondrka - D. Kaše, V. Růžička ml., Tomica - Koblasa, Kämpf, Poletín - Hřebejk, Račuk, Šťovíček. Trenéři: V. Růžička st., J. Šťastný a Martínek.