„Máme devadesát procent mančaftu podepsaného. Nepředpokládám velké změny,“ prohlásil třiačtyřicetiletý hlavní kouč a majitel klubu Libor Zábranský. Termín 30. dubna, tedy konce smluvních závazků hráčů, se blíží, a složení týmu pro příští sezonu nabízí několik zajímavých témat.

ERAT PŘEMÝŠLÍ. Bude chtít zabojovat o další extraligový titul, nebo zvolí život v zámoří? Hvězdný útočník Martin Erat si splnil dva sny – zahrál si po boku o dva roky staršího bratra Romana a v 35 letech získal první klubovou trofej v kariéře. Sáhl si na Pohár T. G. Masaryka, což ho může navnadit k setrvání v Kometě. „Teď mám oslavy a pak se rozmyslím,“ usmíval se Erat po vítězné bitvě nad Libercem. Rodinné prostředí klubu, které ho nadchlo, může hrát roli ve volbě a bydlení v Nashvillu odložit. Opory Ondřej Němec a Martin Zaťovič podepsaly víceleté smlouvy před sezonou, v Brně pokračují v rozdělané práci.

Útočník Martin Erat s pohárem pro vítěze play off extraligy.
Dočkal se v 35 letech. Obrovsky silný zážitek, říká Erat o prvním titulu

MATADOŘI MAJÍ CHUŤ. Kapitánovi Leoši Čermákovi je devětatřicet let, zadákovi Jozefu Kováčikovi sedmatřicet. Oba dlouho čekali na zlatý úspěch. „Tohle je pro mě určitě nejvíc, neuvěřitelný pocit. Nikdy jsem nedosáhl velkých úspěchů kromě jednoho titulu se Slovanem Bratislava. Nechci říct, že to byla nějaká tečka, závěr anebo konec,“ sdělil bek, jenž se Slovanem slavil triumf před devíti lety. Čermák vyhrál v kariéře první titul. „Celý život hraju hokej, abych tenhle pocit poznal. Jsem strašně šťastný, že mi to na konci kariéry kluci umožnili…,“ povídal kapitán, vzápětí však dodal: „Chuť do hokeje po takovém výsledku samozřejmě mám.“

EXTRALIGA JE JIM MALÁ. Obránce Jakub Krejčík předvedl snové play-off, se třinácti body byl nejproduktivnější muž týmu. Jeho výkony přesahují českou extraligu a zřejmě si zahraje květnové mistrovství světa v Paříži. Zůstane u jeho krátké výpomoci? „Ještě nevím, ale když se tady na to tak dívám, je to neuvěřitelné,“ rozplýval se Krejčík pro Českou televizi. Útočník Marek Kvapil se dostal ve finále play-off do formy a už dřív se domluvil v ruské KHL s Amurem Chabarovsk.

MALLET PRODLOUŽIL. Šťastný tah Zábranského. Rodák z Québeku ujížděl soupeřovým obranám a dával důležité branky a se svou skromností zapadl skvěle do týmu. „Pokračuje, podepsal smlouvu na další dva roky. Spíš si kladu otázku, jak je možné, že nedostal prostor tam, kde hrál předtím, ale to mi nepřísluší hodnotit,“ uvedl Zábranský o posile z Pardubic a chválil i beka Tomáše Bartejse.

NÁVRAT SVOBODY. Po roce a půl se vrací ze západu Čech. V Plzni se útočník Tomáš Svoboda našel a nasbíral v 61 utkáních 37 bodů za 19 gólů a 18 asistencí. „V Plzni končím. Pořád jsem hráč Komety, takže se zatím vracím. Play-off jsem sledoval, bylo to příjemné. Na druhou stranu mrzí, že jsem nebyl u titulu, když jsem v Brně nějakou dobu hrál. Závidím to klukům,“ řekl s úsměvem pro Deník Rovnost. A další jméno? Kometu by mohl údajně posílit osmadvacetiletý forvard Pardubic a třebíčský odchovanec Lukáš Nahodil. Nyní se v baráži o extraligu trefil v pěti ze šesti utkání. V základní části extraligy zaznamenal ve 49 duelech 14 branek a 16 asistencí.

Unikátní plakát mistrů hokejové extraligy a příloha o cestě brněnské Komety za titulem
• Jak Kometa vstala z popela za éry Libora Zábranského
• Kdo se podílel na historickém titulu po 51 letech
• Fotogalerie fanoušků z oslav
• Jak se slavilo před 51 lety
• Jak vypadá projekt návratu za Lužánky
• Rozhovory, analýzy, zajímavosti
• A spoustu dalšího čtení
• Na 16 stranách již v sobotu 29. dubna!

Talentovaný útočník Martin Nečas.
Finále sledoval na mobilu. Z oslav mi lezl mráz po zádech, říká Nečas