Teď je Vampola zpátky v domovském klubu. V týmu extraligového lídra má v závěru základní části nahradit nejproduktivnějšího hráče a nejlepšího střelce Milana Gulaše, který odešel do ruského Magnitogorsku.

Do Plzně se jednatřicetiletý borec vrací z drsného severu. Ze švédského celku Växjö Lakers. „Co jsem tu nebyl, se tým hodně změnil. Je tu spousta jiných hráčů, ale zázemí a atmosféra v kabině je pořád stejná," říkal Petr Vampola poté, co včera absolvoval ve staronovém působišti první trénink.

Co vás přimělo k opuštění nejvyšší soutěže ve Švédsku?

Växjö ztratilo v základní části šanci na play off, a protože se klubu víceméně netýkají problémy se záchranou, rozhodl se před vyřazovacími boji své nejdražší hráče uvolnit. To se týkalo i mě. A i když přišly nabídky ze Švédska a ze Švýcarska, upřednostnil jsem návrat do Čech. Dovolí mně to řešit nějaké osobní problémy.

Čím si vás Plzeň získala?

Martin Straka o mé služby hodně usiloval, ozval se mi s konkrétní nabídkou, a protože v Plzni mám z minulých let bydlení a cítím se tu dobře, vnímám to jako nejlepší možné řešení.

Bylo ještě něco, co rozhodlo pro nabídku plzeňské Škody?

Vedení Växjö si stanovilo nějaké podmínky, ale protože jsem o návrat do Čech stál, museli jsme hledat nějaký kompromis. Jenže kluby v extralize chtěly řešit až příští sezonu. Jen Plzeň mi nabídla šanci už nyní. Zatím jsme domluveni do konce sezony a dál se budeme teprve bavit.

Hrál ve vašem rozhodování nějakou roli fakt, že ač se Plzni nyní nedaří, dál vede průběžné pořadí extraligy?

Zda se Škodovce daří nebo ne, jsem nezkoumal. Nějaká krize potká v dlouhodobé části každý tým, ale jak mohu soudit, tak v kabině nějaká ponorková atmosféra není. Kluci svou sílu už ukázali, jsou první a teď je důležité zlomit nepříznivou sérii a připravit se na play off.

Stihnete naskočit už do pátečního souboje, v němž se Plzeň postaví doma Vítkovicím? A pokud ano, tušíte v jaké útočné formaci by to bylo?

Na to se musíte zeptat kompetentnějších osob. Švédové mi vyšli maximálně vstříc, takže z jejich strany mému startu za Plzeň nic nebrání. A co jsem se bavil s Martinem Strakou, tak bych měl hrát v lajně právě s Mártym a Tomášem Vlasákem. Věřím, že jsem schopen se jim nejen přizpůsobit, ať už na centru nebo na křídle, ale přispět k výkonu řady i něčím svým.

Když se ohlédnete za působením v zahraničí, vzpomínáte raději na Rusko nebo na Švédsko?

Každé angažmá mělo něco svého, něco mi dalo. Poznal jsem jiné prostředí, ale i spoustu skvělých hráčů i koučů. Teď bych chtěl ukázat, že jsem se venku cosi naučil, že hokej pořád umím a získané zkušenosti bych chtěl využít ve prospěch plzeňského týmu. Pomoct klukům a užít si tu nějaký výrazný úspěch.

Odcházel jste jako mistr světa. Změnil vás nějak tenhle blýskavý úspěch?

Možná v tom, že jsem před těmi lety zažil něco, co se hned tak každému nepovede. Zisk světového titulu mi otevřel cestu do zahraničí. Posunul výš, ke spolupráci s významnými osobnostmi, ať už s hráči nebo trenéry. Nyní ale stojím o to, abych získané zkušenosti dokázal zúročit právě v Plzni. Těším se na to, ale i na skvělé fanoušky.