Jeden za všechny? John Tortorella, který v NHL vede Columbus a na Světovém poháru šéfuje týmu USA, si nebral servítky: „Můj Bože! Víte co, běžte s tím někam!" Druhý příklad? Oblíbený a uznávaný server Yahoo Sports přinesl zprávu: „Tohle pravidlo musí zemřít."

Ano, tzv. trenérská výzva si moc příznivců nezískala. O co jde? Kouč má možnost přezkoumat situaci, která předcházela brance, a to ve dvou případech. Zaprvé je možné reklamovat ofsajdové postavení, jehož se měli hokejisté soupeře před vstřelením branky dopustit, a zadruhé nedovolené bránění brankáře v momentně inkasované branky.

„Tváří se, že chtějí, aby padalo více gólů, a následně zavedou pravidlo, po němž regulérní branky neplatí," řekl Marián Hossa, útočník Chicaga (a na Světovém poháru člen Týmu Evropy).

NHL se inspirovala u amerického fotbalu

NHL je vůbec první hokejovou ligou světa, která s podobnou vymožeností přišla. Inspirovala se u zámořské NFL nejpopulárnější ligy amerického fotbalu na světě. Prvotní nadšení (s heslem hokej tak bude regulérnější) postupem uplynulé sezony začalo rychle opadávat.

Na místě je otázka: Proč? Jednoduše řečeno proto, že princip a potenciál Coach's Challenge je v naprostém protikladu s trendem, kterým se chce NHL v poslední době řídit. Veřejnost (laická i odborná) si stěžuje, že hokej tím jen přichází o góly i zajímavé situace.

Alan Vigneault, trenér New Yorku Rangers, k tomu dodal: „Někdy se dívám na záznamy a říkám si: Cože? Proto jste to neuznali?"

Někdy jde i o prkotiny

A teď k číslům. V minulé sezoně NHL bylo k vidění celkem 218 trenérských výzev, přičemž v padesáti případech rozhodčí gól neuznali. S největší vlnou odporu se setkávají zejména situace, kdy trenéři nechávají přezkoumávat ofsajdy. Mnohdy jde totiž o naprosté prkotiny, které čárový rozhodčí pouhým okem nemůže nikdy rozpoznat.

A teď trochu konkrétněji. Řeč je o situacích, kdy čároví rozhodčí posuzují doslova milimetrové ofsajdy. Občas si člověk říká: „Kdyby měl o milimetr delší nůž, možná by to ofsajd nebyl."

Jindy se zase jedná o to, zda hráč měl, nebo neměl zvednutou nohu při přejezdu útočné modré čáry.

Slušný marketingový tah

Kdo se usmívá? Pokladníci na stadionu i v televizích. Jde totiž o slušný marketingový tah. Arbitři se radí i několik minut fanoušci vypijí pár piv, udělají tržbu, v televizi je místo na reklamu. Čekají fanoušci, čekají hráči, čekají trenéři.

V hokeji byl navíc odjakživa důležitý lidský faktor. A mezi takové faktory patří i schopnost chybovat.

Chybovat je lidské. Chybují hráči, chybují i sudí. Nebo chceme u mantinelů roboty, kteří budou hlídat každý milimetr v každé ofsajdové situaci?