Kometa celé utkání dokonale odbránila a domácí si navzdory tlaku vytvořili jen minimum gólových šancí. Brno vyhrálo potřetí v řadě, zatímco Ostravské oslnivá forma posledních týdnů opouští a potřetí z uplynulých čtyř utkání prohráli.

Třetí nejlepší extraligová obrana dokonale otupila ostří vítkovické ofenzivy, která je po Spartě naopak druhá nejsilnější. Domácí celé utkání tlačili, tvořili hru, ale přes perfektní obranu Komety se prakticky neprokousali do jediné vyložené šance. 

"Oni to hráli dobře, ale měli bychom se přes to umět prosadit, vynutit si fauly, dát góly. Jsme na to taky dost zkušení hráči. Dneska nás tam ale nepustili a měli štěstí, že dali dva góly, když ani nevystřelil na bránu, což rozhodovalo," řekl vítkovický útočník Vladimír Svačina.

S bezvadnou defenzivou a spolehlivým Trvajem stačilo hostům jen čekat na chybu. První přišla v sedmé minutě, ale Kovářovu ztrátu puku za vlastní brankou Němec ještě nevyužil a trefil Dolejšův beton. Huna sice z protiútoku mohl kontrovat, ale stál příliš v úhlu a Trvaj ránu na bližší tyč pokryl. Sloboda měl ve 14. minutě naopak z mezikruží čas i zamířit, ale přestřelil.

Kometa v 18. minutě soupeři ukázala, že v jednoduchosti je největší síla. Kempný pouze nahodil puk směrem k domácí brance, kde ho Dolejš ztratil z dohledu v klubku hráčů a pak už ho zahlédl až v síti.

Gólový návrat Svačiny

Převaze Vítkovic i ve druhé části chyběl tah na bránu a místo před Trvajem končily jejich akce v rozích. Ani štěstí nebylo na ostravské straně. Čermák totiž nevinně vypadajícím nahozením se Stehlíkovou tečí kuriózně přeloboval Dolejše a hosté vedli o dva góly.

"Na mě letěli dva hráči, tak jsem se to snažil jen v rychlosti nahodit na bránu. Bek do toho sáhl, puk vyletěl hodně vysoko, gólman už byl v pokleku a byl to takový padák, že mu to spadlo za záda," řekl Leoš Čermák.

Až ve 33. minutě domácí snad poprvé kombinací vyšachovali brněnskou obranu, Roman ideálně našel Svačinu a ten se po dvouzápasovém trestu vrátil do sestavy gólem. Jenomže dřív, než se Vítkovice stačily pokusit o vyrovnání, zapomněl bek Sloboda za zády Hrušku, který po Kubošově pasu ze sóla překonal Dolejše potřetí.

"Náš výkon byl velice dobrý. Snažili jsme se hrát dobře do obrany, pokrývat hráče před bránou a nechat je hrát v rozích. Párkrát nám z toho sice vyjeli, ale podržel nás Jirka Trvaj. Bez něj by výhra určitě nebyla," řekl Čermák.

Domácí ani pak žádný zázračný recept na prolomení brněnské obrany neobjevili, do Komety dál bušili zcela bezvýsledně. Jejich trápení mohl čtvrtým gólem definitivně ve 47. minutě ukončit Čermák, ale jeho průnik a bekhendovou kličku zmařil Dolejš. Na výhře Brna to ale už nic nezměnilo, Jihomoravané s Vítkovicemi potřetí v sezoně zvítězili.

"Na oko jsme pro někoho možná hráli hezký hokej, ale radši hrát hnusný a vyhrát. A ne jako dneska: padesát minut jsme byli na puku a v jejich třetině, ale bránu jsme prakticky neohrozili. Bylo to neefektivní, netlačili jsme se do brány. Trvajovi jsme to ulehčili," řekl Svačina.

Vítkovice - Brno 1:3 (0:1, 1:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 33. Svačina (Roman) - 18. Kempný (V. Němec, J. Káňa II), 32. Čermák, 35. J. Hruška (Kuboš, Dlapa). Rozhodčí: Minář, Polák - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 2:3, navíc Roman (Vítkovice) 10 min. Bez využití. Diváci: 7268.

Vítkovice: Dolejš - Kovář, Stehlík, Sloboda, Kudělka, Pastor, M. Hruška, Bail - Šedivý, Burger, Húževka - Huna, Roman, Svačina - J. Káňa I, Valčák, Strapáč - Kucsera, Kolouch, E. Němec. Trenéři: Šimíček a Trnka.
Brno: Trvaj - Kováčik, Kempný, Dujsík, Jiří Hanzlík, Kuboš, Dlapa - T. Svoboda, V. Němec, J. Káňa II - Vondráček, Čermák, J. Hruška - Š. Novotný, Koreis, Burian - P. Mrázek, Raška, Wasserbauer. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.