„Neřeším to," říká o svých dnešních 45. narozeninách Jaromír Jágr, který zároveň může zaznamenat svůj 1900. bod v NHL. Před ním tuhle metu pokořil pouze Wayne Gretzky. Při pomyšlení na samozřejmost a umanutost, s jakou Jágr pořád brázdí zámořská kluziště, zatímco jeho vrstevníci jen spokojeně tloustnou u televize, prostě docházejí superlativy. Chce se říct jen – všechno nejlepší, Mr. Jágr!

Čtěte také: Jágrova 68 bude viset u stropu haly Pittsburghu, tvrdí Lemieux

„Já bych byl mnohem radši, kdyby mi bylo třicet! To by teprv bylo úžasný," řekl Jágr v rozhovoru pro Sport Magazín. Nostalgií netrpí.

Vlastně na nějaké ohlížení ani nemá čas. „Snažím se hokejovou kariéru prodloužit, jak to jde. Chci si to užívat. Na minulost nikdo moc nekouká, neřeší, co bylo. Liga se změnila, ale to zásadní pravidlo zůstává. Když člověk dře víc než ostatní, bude lepší," dodal forvard, který už měl dva prsteny pro vítěze Stanley Cupu, když se narodil jeho dnešní protihráč Tomáš Hertl.

Jak to dělá?

Celou NHL fascinuje, jak to ten Jágr vlastně dělá. Jak je možné držet se tak dlouho mezi elitou a pořád patřit ke klíčovým hráčům svého mužstva?

„Nepochybně je to jeden z nejlepších hokejistů všech dob. Hlavní je, že má pořád vášeň pro hru. Když chcete hrát takhle dlouho, je to ta hlavní věc. Jak moc hokej milujete? Kolik jste ochotni mu obětovat? Protože na sobě musíte pořád pracovat a přesně tohle on dělá," říká o Jágrovi s obdivem třeba brankář Henrik Lundqvist, s nímž český útočník před lety hrával v New Yorku.

Nepřehlédněte: Havlát definitivně skončil s hokejem. Návrat mu zkazilo zranění

„Každý den na sobě maká, udržuje si fyzičku. Abyste to zvládli i v jeho věku, musíte hokej milovat. Jinak to nejde," dodal slavný Švéd. Chór podobně oslavných hlasů zní ze všech koutů NHL – někdejší dlouhovlasý lídr Pittsburghu, který v mladších letech hodně lidí dráždil svou sebestředností a hvězdnými manýrami, se proměnil v jakéhosi pohádkového dědečka, z něhož si berou vzor spoluhráči i soupeři.

„Cítím se díky němu jako mladík," směje se Jágrův floridský parťák Keith Yandle, kterému je třicet. „To já si kvůli němu připadám starší," kontruje Dave Tippett, který s Jágrem na začátku devadesátých let hrával v jedné lajně v Pittsburghu a dnes trénuje Kojoty z Arizony.

Padesátka se blíží

„V jeho věku má většina lidí úplně jiné starosti. Starají se o rodinu, takže nemají čas jen na sebe. Jenže pokud chcete zůstat tak dlouho u hokeje, musíte být trochu sobečtí a starat se hlavně o sebe," míní bývalý gólman Sean Burke, který v NHL chytal až do čtyřiceti.

To Jágr už mnohokrát prohlásil, že chce hrát do padesátky. Dříve se tomu lidé smáli jako dalšímu žertíku vyhlášeného šprýmaře, ale jak se ta meta blíží, úsměv tuhne na rtech. Padesáté narozeniny jsou sice pro Jágra stále docela daleko, ale jestli někdy někdo dokázal, že v hokeji není nic nemožné, je to právě tenhle kladenský unikát.

Proto si užívejme tu čest, že žijeme právě v Jágrově éře a můžeme se stále kochat jeho hokejovým uměním. Jednoho dne to totiž skončí. Bude to za rok? Za dva? Za pět…?

Čtěte také: Podle šéftrenéra Rybáře stoupá Koukalová nahoru jako Jágr

Kariéra Jaromíra Jágra.Zdroj: Deník