„Tohle ocenění pro mě znamená opravdu hodně. Moc si toho vážím," řekl Mosteckému deníku osmatřicetiletý Vratislav Bílek, kterému se mezi skalními příznivci Vervy říká Kozel.

Čtěte také: Litvínov rozšířil bodovou sbírku! Veze z Vítkovic vítězství 2:1

Jak se tento hokejový Willy Fog ke své vášni dostal? Může za to jeho tatínek. K hokeji ho přivedl v sezoně 1988/89. „Coby školák jsem nemohl jezdit na každé utkání. Postupně se z Litvínova stala srdeční záležitost, dosud jsem navštívil devět set devět zápasů," vypráví Bílek. Až se dnes probudí po návratu z Vítkovic, tak bude mít na kontě zápasů 911 a překonaných 50 tisíc kilometrů. Neskutečné! Navíc je vyhlášeným statistikem. Své cesty na venkovní duely si pečlivě dokumentuje. Z každého zápasu venku má vstupenku nebo bulletin. A co peníze? Nebyl by za tuhle hokejovou lásku už hezký automobil?

„Já jsem to nepočítal, to snad ani nejde. Když se to vezme, tak zápas na Moravu vyjde na tisíc až dvanáct set korun. Já na to nehledím, fandím prostě rád," říká k otázce na finance. A ještě jedna zajímavost. Díky třískání do bubnu a vykřičeným hlasivkám našel lásku. Kde? No přece na hokeji! „Našli jsme se na hokeji, bylo to v mistrovské sezóně. Eliška stála v kotli hned pod našimi bubny. V srpnu nás čeká svatba," směje se chlapík v černé kšiltovce poseté odznáčky, jeho přítelkyně stojí hned vedle něj. Oba jsou v dresech. Jak dlouho si myslí, že ho hokejové nadšení bude držet?

„Možná do konce sezony, možná dál. Nikdy nevíš. Můžu třeba onemocnět. Já na to takhle nehledím – jdu zápasu od zápasu," použil s úsměvem otřepanou hokejovou frázi. V jeho případě je toto přirovnání skutečným faktem.

A takový  je Vratislav Bílek…

  • 29. září 1995 poprvé sledoval zápas z kotle
  • Ve stejné sezoně si koupil první litvínovský dres s číslem 22 Roberta Reichela
  • Dohromady nacestoval 49 846 km. 4 650 km na domácí utkání, 45 196 km na venkovní zápasy
  • Celkem 909 zápasů v nejvyšší soutěži, 627 doma, 282 venku
  • Dohromady vlastní 10 dresů
  • První klubovou kšiltovku si zakoupil 12. ledna 1996, když Litvínov porazil Spartu 8:5
  • Ve sbírce má 32 litvínovských šál, každou jinou
  • Svou sbírku již nerozšiřuje. Peníze raději věnuje na výjezdy a návštěvy zápasů

Zdroj: Radegast a Hořká volba, statistiky do 15. února 2017

Co se děje v kultuře: Super! Do Litvínova přijede bubeník AC/DC