Jak se promění realizační kádr, který vedl Kometu k domácímu triumfu, ještě třiačtyřicetiletý Zábranský neprozradil, jasněji bude od prvního května. „Každopádně mi přišlo, že lidé, kteří se sešli na střídačce, se doplňovali. Hokej je tak rychlý, že je potřeba, aby měl realizační tým několik lidí. V Kometě se to osvědčilo. Na závěru sezony šlo vidět, že byl mančaft připravený naprosto skvěle, takticky i fyzicky,“ ocenil televizní expert David Pospíšil.

Pečlivě složená skupina několika lidí i různorodost jejich funkcí je nezbytnost. „Tyto modely jsou běžné, i když tedy ne s majitelem na střídačce. I Pardubice mají tři trenéry, hru Hradce Králové v hledišti sledují další lidé. Posbíráte vždy víc poznatků,“ povídal bývalý útočník Pospíšil.

Alexandre Mallet a Jakub Krejčík (vpravo).
Zůstane v Kometě? Zvážím to, říká nadšený reprezentant Krejčík

V září rozšíří Zábranský šňůru osmdesáti soutěžních zápasů v roli kouče, která trvá od 7. února minulého roku. „Naprosto skromně nechci vyhlašovat obhajobu titulu. Může se stát cokoliv. Zraní se vám tři klíčoví hráči a celá sezona je v háji. Chci udržet kádr pohromadě, což se už v drtivé většině podařilo. Další přání je, aby se diváci bavili a bylo co nejčastěji vyprodáno,“ prohlásil Zábranský.

Brněnské mužstvo bude hrát i v příštím ročníku z větší části v identickém složení jako letos. Řeší se však dva otazníky. „S Martinem Eratem si teprve sednu a myslím, že to bude dlouhé. Udělám všechno pro to, aby zůstal, ale pakliže se z rodinných důvodů chce vrátit do Nashvillu, má na to svaté právo. To, co v životě dokázal, je něco neuvěřitelného a zaslouží obdiv,“ řekl Zábranský.

Druhý otazník – tahoun obrany Jakub Krejčík je z titulu také nadšený a jeho setrvání není nereálné. „Otevřeně říkám, že hodně stojím o to, aby u nás Kuba pokračoval, a ne jenom na rok,“ uvedl bývalý bek St. Louis Blues Zábranský.

Vizualizace původně plánovaného nového hokejového stadionu za Lužánkami. Ilustrační foto.
Brno získá pozemky pro stavbu stadionu za Lužánkami

Dovolená hráčů

U několika hráčů pak klub využil opční právo. „Někteří ho měli do konce března, jiní do konce února. Ať je to Marek Čiliak nebo Martin Dočekal,“ dodal Zábranský, který může počítat i s bekem Ondřejem Němcem či útočníkem Martinem Zaťovičem.

Zdroj: DENÍK/Jan Žlebek

„Uvidíme, jak to se mnou vydrží manažer, ale v Brně budu do konce života,“ hlásil se smíchem Zaťovič po oslavách titulu na Zelném trhu.

Loni Kometa vyjela na led 20. července. „Teď chci začít o týden později. Někteří hráči bohužel půjdou na operaci, musí se dát dohromady. Týden nám na ledě nebude chybět. Když kvalitně potrénujeme, jak poslední dva tři měsíce před play-off, delší volno klukům hodně pomůže,“ řekl kouč Zábranský.

Tomáš Plekanec na Světovém poháru.
Česká zkáza v bojích o Stanley Cup. A co na to národní tým?