Kouč Dave Henderson naopak nemůže počítat se zraněným forvardem Pierrem-Édouardem Bellemarem z Philadelphie. Francie bude stejně jako loni soupeřem českých hokejistů v základní skupině.

Francouzům se tak rozpadl úderný útok Bellemare, Stéphane Da Costa a Roussel, který zářil na loňském světovém šampionátu v Minsku a pomohl zemi galského kohouta k první účasti ve čtvrtfinále od roku 1995.

Stéphane Da Costa z CSKA Moskva, který má na kontě 47 utkání v NHL za Ottawu, nicméně v kádru nechybí a jako třetí nejlepší střelec uplynulého ročníku KHL s 30 góly a čtvrtý nejproduktivnější hráč s 62 body bude spolu s Rousselem hlavním tahounem týmu.

Roussel má za sebou tři sezony v NHL a v té uplynulé zaznamenal v 80 utkáních 25 bodů (13+12). Více než pěknými akcemi proslul bitkami. Se 148 minutami byl pátým nejtrestanějším hráčem soutěže. Ale pozor: na loňském MS skončil s šesti góly a pěti přihrávkami pátý v kanadském bodování.

Vedle Roussela a Da Costy má zkušenosti z NHL i brankář Cristobal Huet, jenž získal v roce 2010 s Chicagem Stanley Cup. Devětatřicetiletý hráč nyní z Lausanne chytal v NHL také za Los Angeles, Montreal a Washington (272 utkání v základní části a 17 v play off).

Yoricka Treilleho z Grenoblu si čeští fanoušci pamatují z působení ve Vítkovicích, Spartě a Chomutově v letech 2009 až 2013. Jeho mladší bratr Sacha nastupoval v letech 2010 až 2014 za Kladno a také hájil barvy Sparty.

Francouzi vstoupí do šampionátu v sobotu proti Německu a v dalších duelech je čeká Švýcarsko, Rakousko, ve čtvrtek 7. května od 16:15 Česká republika, dále pak Kanada, Švédsko a Lotyšsko. V přípravě sehráli v Euro Hockey Challenge dvojzápasy s Dánskem (4:2 a 4:3), v Lotyšsku (2:1 a 1:0), v Německu (0:3 a 3:4) a se Švýcarskem (2:3 a 6:5 v prodloužení).

Nominace hokejistů Francie na mistrovství světa v Praze a Ostravě (1.-17. května):

Brankáři: Florian Hardy (Red Bull Mnichov/Něm.), Cristobal Huet (Lausanne/Švýc.), Ronan Quemener (Jukurit/Fin.),
obránci: Florian Chakiachvili (Briancon), Jonathan Janil (Rouen), Antonin Manavian (Rouen), Teddy Trabichet (Gap), Yohann Auvitu (IFK Helsinky/Fin.), Nicolas Besch (Tychy/Pol), Benjamin Dieude-Fauvel (Quad City/ECHL), Kévin Hecquefeuille (Langnau/Švýc.),
útočníci: Julien Desrosiers, Loic Lamperier (oba Rouen), Laurent Meunier, Sacha Treille (oba Straubing/Něm.), Damien Raux (Briancon), Anthony Rech (Dijon), Yorick Treille (Grenoble), Charles Bertrand (Vaasa Sport/Fin.), Valentin Claireaux (LeKi/Fin.), Stéphane Da Costa (CSKA Moskva/KHL), Teddy Da Costa (Pelicans Lahti/Fin.), Damien Fleury (Djurgaarden/Švéd.), Anthony Guttig (Jukurit/Fin.), Antoine Roussel (Dallas/NHL).