Ještě žije. Kometa měla nůž na krku, ale ve třetím utkání série předkola odvrátila konec série s Chomutovem vítězstvím 3:2. Důležitou vzpruhu přineslo vyrovnání na 1:1 a proměněný nájezd kapitána Leoše Čermáka. Poté Brnu zafungovaly přesilovky. Čtvrté utkání je na programu v pátek od 18:00.

Zlín velebí Petra Holíka. Hattrickem zařídil výhru v Třinci 3:2 v prodloužení, když k dvěma gólům ze základní hrací doby přidal i rozhodující zásah v 63. minutě. Zlín tak vede nad vicemistrem 2:1 na zápasy a o postupu může rozhodnout v pátečním zápase, který se hraje znovu v Třinci od 17:20.

HC Kometa Brno - Piráti Chomutov 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)

„Utkání mělo před fantastickými diváky vynikající úroveň. Nechtěli jsme, aby další den zůstali doma. Naše mužstvo dřelo do úmoru a výhru si zasloužilo," chválil trenér Komety Kamil Pokorný.

Oproti prvním dvěma duelům v Chomutově byla Kometa v utkání dominantní. Brňané předvedli povedený úvod zápasu, přesto jako první obdrželi branku po přečíslení 
z hole hostujícího forvarda Marka Račuka. „Po tom gólu jsme padli na pět až sedm minut do deprese," povídal Pokorný.

Z té však vytáhl svůj tým kapitán. Leoš Čermák v oslabení získal puk a jeho únik zastavil až faul beka Pirátů Jana Rutty. „Byl jsme na ledě trochu déle, takže jsem tahal nohy a snažil jsem se cpát do brány," hlásil Čermák.

Poté si utřel zasněžené plexisklo a vyrovnal. „Na střelu byl gólman celkem dobře postavený a vyjetý, takže jsem spíš chtěl udělat kličku," povídal netradiční nájezdník. „Je to chlap bojovník, ale ukázal, že umí i technicky," usmíval se brněnský obránce Tomáš Kaberle.

V zápasech v Chomutově měli víc přesilových her Piráti, ve čtvrtek byl poměr početních výhod 9:6 pro Brňany. Kometa využila svou zbraň ze základní části, kdy měla čtvrté nejlepší přesilové hry.

Díky dvěma početním převahám pět proti třem odskočila do vedení 3:1. V první skóroval Hynek Zohorna a následovala vzápětí druhá. „Pomohlo nám, že Rutta vyhodil puk mimo plexi. Tlačili jsme se víc do brány a gólman to měl daleko těžší. Zlepšili jsme i střelbu," liboval si zadák Kaberle.

Na rozdíl dvou branek zvyšoval slovenský štírek Rastislav Špirko, jenž si našel odražený puk před brankou a bekhendem zavěsil. „Kvůli zmatkům ve střídání měl zůstat Honza Káňa, nakonec jsem tam šel já. Někdo před bránu musel jít," usmál se Špirko.

Ani za dvougólové ztráty se Piráti nevzdali. Pomohl jim faul Tomáše Malce, který narazil na hrazení chomutovského beka Dominika Tejnora a dostal trest do konce utkání. David Kaše ještě snížil na 2:3. „Naši hráči podali velmi dobrý výkon. Přijeli jsme s taktikou bránit, což se nám dařilo, jsem spokojen," hodnotil kouč hostujícího celku Vladimír Růžička.

Branky a nahrávky: 28. Čermák z trestného střílení, 44. H. Zohorna (Špirko, Kováčik), 45. Špirko (Trška, H. Zohorna) - 21. Račuk (Tomica, Červenka), 51. Kaše (Kämpf). Rozhodčí: Lacina, Pešina - Komárek, Ondráček. Vyloučení: 6:9, navíc Malec (Brno) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 7414. Stav série: 1:2.

Brno: Čiliak - Kozák, T. Kaberle, Kováčik, Hanzlík, Trška, Malec - H. Zohorna, L. Čermák, Ostřížek - Špirko, J. Hruška, J. Káňa II - Dostálek, Raška, Dočekal - P. Mrázek, Koreis, Burian. Trenéři: Zábranský, Pešout a Pokorný.
Chomutov: Kristan - Rutta, Skinner, Valach, Tejnor (49. Šidlík), Harant, Pereťagin - Račuk, Červenka, Tomica - Hřebejk, V. Růžička, Vondrka - D. Květoň, Kämpf, Sklenář - Ölvecký, D. Kaše, Dušek. Trenéři: V. Růžička st., B. Kopřiva a J. Šťastný.

HC Oceláři Třinec - PSG Zlín 2:3 v prodl. (0:1, 2:0, 0:1 - 0:1)

Kdepak, tahle série není určena pro kardiaky! Takovou formulku by měli pořadatelé natisknout na vstupenky bitev předkola play-off mezi hokejisty Zlína a Třincem. Potřetí zápas skončil o gól, podruhé v řadě se prodlužovalo. Jenže zlínský hrdina tentokrát zápas nenechal dojít až do penaltového dramatu.

V čase 62:53 si Holík našel odražený kotouč od Hrabalových bruslí a pohodlně jej dopravil do opuštěné klece. „Nic, hotovo, dali jsme tři góly," reagoval nejprve Holík, jako by ani neprožil jeden z nejlepších večerů v extraligové kariéře.

S hattricky se vůbec letos ve Zlíně rozparádili. V základní části totiž i Bukarts se Štumpfem prožili svůj třígólový večírek. „Já se cítím pořád dobře. Teď mi to tam napadalo. Dvakrát jsem to dával do prázdné a jednou z nájezdu. Jednoduché góly," pousmál se Holík, který se po rozhodující trefě snad ani neradoval. „Já jsem nevěděl jak. Tak jsem jen řval," smál se Holík, který s 5 body (4+1) vede i bodování předkola play-off.

Co naplat, že Oceláři Zlín přestříleli drtivým způsobem 37:17. A v první třetině 13:4. Lídr klubové produktivity v základní části (11+30) poprvé v zápase udeřil v 9. minutě, když v přesilovce ztratil puk Hrabal a Bukarts postupoval proti Galvasovi. Místo střely ještě přihrál doprava, kde stál Holík.

Oceláři poté těžili ze své aktivity a trefami Tybora a Pechance otočili výsledek a byli rázem na koni.

Do branky Zlína musel poprvé Horčička

Navíc osm minut před koncem neudržel nervy brankář Kašík a sekl Rákose, který jej zasypal sprškou ledu při brždění. Zlínský gólman vyfasoval trest na pět minut a do konce utkání. „Nemá se k tomu cenu ani vyjadřovat. Přibržďoval jsem před bránou a on se po mě ohnal. Já jsem mu nic neříkal," dušoval se Rákos.

Na scénu musel Luboš Horčička, který se v brance Zlína objevil vůbec poprvé v sezoně. „Kašíkova reakce nebyla adekvátní. Na něj tam byl nájezd s brzdou, což by se mělo pískat, ale jeho reakce nebyla opodstatněná. V play-off je to vyhrocené. Jsou tam hraniční zákroky, ale mužstvo musí udržet nervy a překousnout to," nechápal kouč Zlína Rostislav Vlach zkrat své brankářské jedničky.

Jenže po osmnácti vteřinách od odchodu zlínského gólmana do kabin opět zcela nečekaně udeřil při hře ve čtyřech podruhé v zápase Holík, jenž unikal sám na Hamerlíka. Naopak Třinci přesilovka vůbec nevyšla. „Kdybychom inkasovali, spadne to na nás. Ale tím, že jsme to ubránili, udrželo nás to na nohou," ulevil si Petr Holík, který při svém úniku nic nevymýšlel a vystřelil k levé tyči.

„Viděl jsem tam místo a byl jsem ve velké rychlosti, takže jsem nechtěl nic vymýšlet. Vystřelil jsem to. Myslel jsem si, že to ani není gól, když jsem slyšel tyčku. Ale pak jsem viděl puk v bráně," oddechl si Holík. „Zapomněli jsme na něj. Tahle chyba nás stála zápas. Ale hlavy nevěšíme. Soupeři docházejí síly. Ještě se vrátíme do Zlína a vyhrajeme," věřil bek Třince Milan Doudera.

Branky a nahrávky: 33. Tybor (Adamský, Hrabal), 39. Pechanec (Svačina, Kanko) - 9. P. Holík (Bukarts, Žižka), 53. P. Holík (Kotvan, Bukarts), 63. P. Holík. Rozhodčí: Fraňo, Šír - Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 4:5, navíc Kašík (Zlín) 5 minut a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 5136. Stav série: 1:2

Třinec: Hamerlík - Hrabal, Galvas, Nosek, Jank, Slovák, M. Doudera - Kopecký, Plíhal, Dravecký - Kanko, Pechanec, Svačina - Rákos, Polanský, Adamský - Matuš, Kindl, Tybor. Trenéři: Dopita a Mucha.
Zlín: Kašík (53. Horčička) - Marušák, Kotvan, Matějíček, Žižka, Urbanec, Řezníček - Bukarts, P. Holík, Říčka - Čachotský, Roman Vlach, Veselý - Okál, Cibák, Čech - D. Šťastný, Fořt, Kubiš. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.