Účast mají garantovanou Sparta, Pardubice, Liberec a Vítkovice jakožto zakládající členové soutěže, kterých je celkem 26 ze šesti zemí. Vedle nich si vstup do soutěže zajistí i nový mistr extraligy a vítěz základní části.

O trofej nazvanou European Trophy, jež odkazuje právě na předchozí soutěž, která týmům zpestřovala letní přípravu, se má utkat celkem 40 mužstev. Spolu se zakládající šestadvacítkou předních celků z jednotlivých zemí to budou mistři svých soutěží a nejlepší mužstva po základní části. Další týmy obdrží tzv. divokou kartu. Vítěz bude znám v únoru 2015 po odehrání 149 utkání, přičemž na trofeji budou vyryta i jména všech čtyř posledních vítězů European Trophy.

"Jsem hrozně rád, že se nám tento projekt podařilo dotáhnout a v srpnu odstartujeme. Máme za sebou hodně jednání, posledních sedmnáct měsíců jsme na tom usilovně pracovali. Teď si konečně můžeme říct, že jsme všichni našli společnou řeč a základní struktura je vytvořena," pochvaloval si pro klubový web předseda představenstva HC Sparta Praha Petr Bříza, který se na projektu podílel a byl rovněž u zrodu European Trophy.

"V hokeji je opravdu těžké najít volné termíny na zápasy během probíhající sezony a my jsme moc rádi, že se po dohodě s IIHF i ligami došlo k finálnímu kompromisu. Samotné jméno Champions Hockey League tu soutěž symbolizuje. Budou se v ní utkávat ti opravdu nejlepší z nejlepších," uvedl Bříza.

Liga je ekonomicky zajištěná

Detaily ohledně herního plánu, hracích dnů, formátu play off a také losování do skupin budou představeny 20. prosince během finálového turnaje European Trophy nazvaném "Red Bulls Salute" v berlínské O2 World areně. Zúčastní se ho domácí Eisbären, finská Jyväskylä a hned kvarteto švédských celků Djurgaarden, Frölunda, Färjestad a Lulea, přičemž ve všech případech jde o týmy patřící mezi zakládajících 26 členů Ligy mistrů.

Champions Hockey League je společným projektem profesionálních klubů Evropy, jejich národních lig a také Mezinárodní hokejové federace IIHF. Tři hlavní zúčastněné strany vytvořily akciovou společnost se sídlem ve Švýcarsku. Kluby v ní vlastní 63 procent akcií, ligy 25 procent a IIHF 12 procent.

Marketingovou agenturou pro Ligu mistrů je Infront Sports & Media AG. "Soutěž má agenturou Infront garantovaných deset milionů eur, které bude čerpat po dobu prvních tří let své existence. Díky tomu je liga ekonomicky zajištěná a stabilizovaná," prozradil Bříza.

Seznam zakládajících lig a zakládajících klubů hokejové Ligy mistrů:

Česká republika: Liberec, Pardubice, Sparta Praha, Vítkovice.
Finsko: IFK Helsinky, Jyväskylä, KalPa Kuopio, Kärpät Oulu, Tappara Tampere, TPS Turku.
Německo: Mannheim, Eisbären Berlín, Ingolstadt, Krefeld.
Rakousko (EBEL liga): Salcburk, Vídeň.
Švédsko: Djurgaarden (2. liga), Frölunda, Färjestad, HV 71, Linköping, Lulea.
Švýcarsko: Bern, Fribourg-Gottéron, Curych, Zug.