Každý, kdo používá počítač, už určitě viděl celou řadu monitorů. Většinou je od sebe velmi těžko rozeznáte. Není se čemu divit, skoro každý je tmavý obdélník s tradičním poměrem stran 16:9 (či občas 16:10). Acer Predator X34A, určený pro náročné, tak dokáže zaujmout hned na první pohled.

Určitě si okamžitě všimnete velikosti 34 palců a také unikátního poměru stran 21:9. Monitor díky tomu mohl vyrůst do délky, aniž by zbytečně rostl na výšku. Hraní doslova dostává úplně nový rozměr. Vidíte kolem sebe více a hra vás lépe vtáhne do děje.

Všemu navíc pomáhá prohnutý profil monitoru. Zvlášť při virtuálním závodění či leteckých simulátorech se jedná o užitečnou vlastnost. Rovněž při hraní stříleček vám monitor zprostředkuje mnohem širší pohled na bojiště. Jakmile si jednou zahrajete na Predator X34A, vrátit se na zažitou klasiku bude velmi těžké.

Monitor se může pochlubit 4K rozlišením, konkrétně 3440 x 1440 pixelů a IPS technologií pro skvělé podání barev. Rozlišení vám zajistí mnohem více místa než tradiční Full HD. Kromě her tak monitor skvěle poslouží při ostatních činnostech na počítači.

Potřebujete mít vedle sebe více oken? Žádný problém, vedle sebe si můžete vyskládat například tři velká okna (každé tak dostane více než 1000 pixelů na délku) či nespočet malých. Stejně tak máte dostatek místa pro sledování filmu a zároveň plnohodnotné brouzdání na internetu.

Monitor Acer Predator X34A.Zdroj: archiv Grunex.comMožnosti využití jsou zkrátka velmi bohaté. Podobné možnosti sice mohou nabídnout třeba dva připojené monitory. Jenže pak musíte žonglovat s okny mezi nimi a pracování plochu máte rozdělenou. S Predator X34A tento problém neexistuje.

V základu pracuje monitor s obnovovací frekvencí 60 Hz. Pokud by na vás náhodu byla málo, můžete využít snadné přetaktování a obnovovací frekvenci zvýšit až na 100 Hz. Výbava dále zahrnuje technologii Nvidia G-Sync proti trhání obrazu, nastavitelné profily či stereo DTS reproduktory pro případy, kdy nechcete mít na hlavě headset.

Opomenout nesmíme ani stylový design s výrazným Predator logem uprostřed. Spodní hrana monitoru je navíc vybavena podsvícením. Můžete si ho třeba sladit s tím na vaší klávesnici či zapnout různé efekty. Zkrátka další možnost, jak si udělat svoje herní stanoviště osobitější.

Acer Predator X34A toho nabízí spoustu. Možná jste se v té záplavě možností, funkcí či vychytávek lehce ztratili. Proto je ideální čas na krátkou rekapitulaci. Velikost 34" v kombinaci s poměrem stran 21:9, 4K rozlišením a prohnutým profilem znamená maximální vtažení do hry a také dostatek prostoru pro práci s několika programy najednou.

Unikátní výbavu dokresluje design, podsvícení a přetaktování obnovovací frekvence. Zkrátka monitor pro náročné hráče a uživatele.

Acer GN276

Jako druhý kousek se pojďme podívat na model Acer GN276, který míří na úplně jinou skupinku uživatelů. Jde především o profesionální hráče. Ti totiž slyší na obnovovací frekvenci 144 Hz.

Asi víte, co znamená v herním světě pojem FPS. Hodnota udává, kolik snímků za vteřinu dokáže počítač (hlavně grafická karta) pro konkrétní hru vykreslit. Od toho se odvíjí její plynulost. Zde ale celý „FPS příběh" nekončí. Na „druhém konci" potřebujete monitor, co udrží krok. Obnovovací frekvence v Hz udává, kolikrát za vteřinu dokáže monitor aktualizovat obraz.

Monitor Acer GN276.Zdroj: archiv Grunex.com

Výkonná grafická karta může hravě vykouzlit stovku snímků za sekundu. Pokud ale nemáte monitor, co se s tím dokáže poprat, tak je jednoduše neuvidíte. Právě proto tolik hráčů (hlavně těch profesionálních) zajímá právě obnovovací frekvence monitoru. Hodnota 144 Hz u modelu Acer GN276 znamená, že monitor dokáže oněch zmiňovaných sto a více snímků za vteřinu hráči zobrazit.

Model GN276 dále nabízí standardní Full HD rozlišení 1920 x 1080 pixelů a technologii TN pro minimální doby odezvy. S velikostí 27 palců se může hodit také k herní konzoli či pro sledování filmů. Nejvhodnější je každopádně pro náročnější hráče a pro ty, kteří zkouší štěstí ve světě elektronického sportu. Právě ti totiž nejvíce poznají zlepšení díky obnovovací frekvenci 144 Hz.

Acer GN276 v neposlední řadě boduje lákavou cenovkou. Konkurenci s velikostí 27" a obnovovací frekvencí 144 Hz budete v této cenové hladině hledat velmi těžko.

Grunex.com