Začneme fotbalem. Ať už jde o hraní na počítači či na herních konzolích Playstation a X-box, FIFA patří na rozdíl od NHL vůbec mezi nejlepší produkty společnosti EA Sports. Každým rokem nás výrobci překvapují novými a novými přídavky, například FIFA17 byla přímo revoluční. Příběh mladého nadějného fotbalisty Alexe Huntera, který se z tréninkového centra obyčejného klubu může vyšvihnout do anglické Premiere League, je zkrátka parádní. 

O osudu Huntera totiž rozhodujete přímo vy. Při hraní se často ocitáte i mimo zelený trávník, Alex například často tráví čas se svým dědečkem, bývalým vynikajícím fotbalistou, kterému se dnešní fotbal ani omylem díky nesmyslně vysokým peněžním částkám nezamlouvá. Přesto je to on, kdo hlavní postavu neustále nutí k trénování. Vždyť kdysi vyhrál posvátný FA Cup! A moc dobře ví, jak svého vnuka připravit na velký fotbal.

Dalším perfektně vymyšleným bonusem je Hunterův kamarád. Oba společně sní o kariéře profesionálního fotbalisty, jenže Alexův přítel jaksi úlohu nadějné megahvězdy nezvládne. Hunter se od něj následně odvrací a nakonec se oba stanou nesmiřitelnými soupeři. Někdy prostě máte pocit, že snad vůbec nehrajete fotbalovou hru, ale že sledujete filmový příběh nejlepších parametrů. Plusem je, že ho tvoříte vy.

FK Mladá Boleslav - AC Sparta Praha.
Lafata rozhodl o výhře Sparty v Boleslavi

Sami si řídíte, jak na sebe Hunter v profesionálním fotbale upozorní. Fotbalistu vylepšujete, trénujete s ním a dáváte médiím pravidelné rozhovory. Díky nabídnutým odpovědím hráči budujete pověst. Můžete z něj udělat namyšleného manekýna, nebo třeba dobráka, který neodmítne žádnou charitativní akci. 

„Na FIFĚ se mi líbí, že si mohu zahrát s nejlepšími hráči z celého světa. Preferuji mód Ultimate tým, ale i nápad s cestou Alexe Huntera se mi zamlouvá. Sám jsem fotbalistou na amatérské úrovni a k fotbalu mám po všech stránkách blízko,“ říká Martin Černohlávek, hráč z Mělnicka, který hraje FIFU už osm let.

Z ČESKÝCH KLUBŮ JEN SPARTA

Stále je však zapotřebí brát ohled na to, že jde o hru, která samozřejmě není bezchybná. Po odehrání jedné sezony s Hunterem tak například příběh končí. Na další pokračování jeho osudu sice můžete navázat v již tradičním módu Be a pro, vše už je ale bez přídavných scének. 

Martin Černohlávek si přes celkovou spokojenost všímá některých dalších nedostatků: „Pro mě je to jednoznačně posuzování faulů. Myslím, že právě tam by měli vývojáři ještě zapracovat. Jsou fauly, kdy bych s přehledem vytáhl červenou kartu, ale rozhodčí tasí pouze žlutou. Osobně bych ještě vylepšil i fanoušky.“

Chomutov – Neratovice 1:2.
Úspěšná generálka! Neratovice si poradily s nováčkem ČFL

FIFA dlouhodobě přečnívá svého partnera od NHL, nabízí nespočet herních možností a vždy něčím překvapí. Můžete se samozřejmě pustit do klasického trénování oblíbeného klubu, nebo si zkrátka můžete vytvořit vlastní postavu se svým jménem a třeba z nedalekých Drážďan postupnými kroky dobýt fotbalový svět. Od nového vydání si navíc přijdou na své i čeští fanoušci, kteří mohou hrát za pražskou Spartu. 

Hra se ale hlavně každým rokem výrazně přibližuje k realitě. Nepravděpodobné pohyby hráčů se pomalu vytrácí, naopak přibývají nevyzpytatelné reakce míče a dalších živých funkcí. Hra vás vtáhne do reálného fotbalového světa, ve kterém se nejde nebavit. A pokud vás příběh Angličana Huntera nebude bavit, můžete hrát jednoduše po síti s jinými protivníky z celého světa a stoupat tabulkou vzhůru mezi elitu.

Plusy: Mínusy:
- FIFA je absolutní jedničkou na trhu fotbalových her a každým rokem to dokazuje. Jde o jeden z hlavních produktů firmy a postupný vývoj tomu zákonitě odpovídá. Prostě hrajete a stále nemáte dost.  - I když máte jasnou střeleckou převahu a máte jasně navrch, často se vám stane, že zápas skončí 1:1. Tato věc je jednou z každoročních výrazných nedostatků. Gól z poslední minuty dokáže pořádně naštvat, to se zkrátka stává. Ale když se vám to stane třikrát ze čtyř zápasů, máte chuť hodit s ovladačem.
- Prostředí stadionů, počasí, kameramani pohybující se na hřišti před utkáním, vlající dresy na tělech hráčů, všechny tyto maličkosti dávají hře čím dál reálnější obrysy. - Čeští fanoušci si stále musí nechat na domácí ligu zajít chuť. Stopu sice od nového vydání zachraňuje Sparta, ta je však mezi týmy ze zbytku světa a moc s ní manipulovat nemůžete.
- Mód s Alexem Hunterem je vynikajícím nápadem. Je jen otázkou času, kdy si tohle budete moct vyzkoušet se svým jménem na zádech.  - Licence na Ligu mistrů a Evropskou ligu stále chybí, ty vždy vlastnila konkurenční hra PES od Konami. Obě soutěže ve FIFĚ samozřejmě jsou, ale pod jinými názvy. S obličeji hráčů by si vývojáři také mohli poradit lépe.
Ondřej Zahustel
Zahustel nakonec přijel autobusem

V nadcházejícím druhém vydání sportovních počítačových her se redakce Deníku zaměří na hokejovou hru NHL, znovu společně s Martinem Černohlávkem.