Na první pohled je patrné, že Nintendo 3DS XL je podstatně větší. Rozměry jsou v zavřeném stavu 156 x 93 x 22 milimetrů a váží o 101 gramů více: 336 gramů. Vadit vám na tom může pouze jediná věc - už se nevejde do kapsy kalhot tak pohodlně jako menší bráška. Větší displej do stejného rozměru prostě nenapasujete. Na druhou stranu Nintendo 3DS XL čouhá z kapes méně než Playstation Vita.

Nový displej

Hlavní horní obrazovka má velikost 4,88 palce, což je blízko pěti palcům u Playstation Vita. Větší displej je jednoznačná výhoda. A to i přesto, že je použito stejné rozlišení, to znamená, že jeden pixel má větší rozměry, než u původního modelu. Hrubší rastr ovšem není nijak extrémně viditelný, pokud vyloženě nehledáte drobnosti.

Naopak mě překvapilo, jak dobře obraz na větším displeji vypadá. S tím se pojí i mnohem výraznější 3D efekt na horní stereoskopické obrazovce, která vás díky tomu více vtáhne do virtuálního světa. A navíc mám pocit, že už není tak snadné si 3D obraz rozhodit posunutím konzole z ideální pozice, což je další plus.

Ergonomie stále drhne

Pro mě je úplně nejdůležitějším vylepšením ze všech úprava povrchu obou displejů, která výrazně zabraňuje odleskům. Na přímém slunci si pořád nezahrajete, ale už nemusíte zatahovat závěsy. V obýváku mám dost velká okna a s originální konzolí jsem přes den neměl šanci hrát. Nintendo 3DS XL tuhle disciplínu disciplínu zvládá s přehledem.

Původní model nemá šanci a Playstation Vita se XL-ko v pohodě vyrovná, možná je i o chloupek lepší. S většími rozměry se pojí další výhoda - Nintendo 3DS XL se podstatně lépe drží a nebolí vás z něj po pár minutách ruce, což je u menšího modelu velký problém.

Při přímém srovnání s Playstation Vita se ani XL model nedrží tak pohodlně, jako zakulacený tvar konkurence. Velmi dobře si to uvědomíte například u 2D skákaček, což je zrovna parádní disciplína Nintenda. Na XL jsem hrál Rayman Origins a jelikož většinu času běžíte vpravo, musíte stejným směrem držet i Circle Pad, což v praxi znamená, že si do pravé ruky neustále vrýváte spodní roh konzole. Škoda.

Už můžete používat i prsty

Větší úhlopříčku má i spodní dotykový displej, který se díky tomu mnohem lépe ovládá prsty, bez použití přiloženého stylusu. Na původní malé obrazovce jsem se často netrefil do titěrných ikonek, o psaní na virtuální klávesnici nemohla být řeč. S Nintendem 3DS XL se už v menu dá pohybovat bez stylusu pohodlně a i na klávesnici ledasco napíšete. I když se stylusem je to pohodlnější.

Asi proto Nintendo změnilo i ten. Dříve bylo ukazovátko titěrné, teleskopické a uložené na zadní straně. XL model má stylus celý z jednoho kusu s větším úchopem a hlavně je schovaný na pravé straně pod tlačítky ABCD. Díky tomu jej, i při hraní, okamžitě bez problémů jedním prstem vytáhnete.

Výdrž na jedničku

Skvělá je u nového modelu i výdrž baterie. Nintendo uvádí, že se všemi funkcemi zapnutými naplno (wifi, 3D zobrazení, maximální podsvícení) vydrží XL pět hodin. Moje zkušenost je následující: nabil obě verze na maximální hodnotu. Na původním 3DS jsem se párkrát podíval do menu, nechal funkční wifi a uspal ho zavřením horního poklopu. Na Nintendu 3DS XL jsem udělal totéž, ale ještě jsem zhruba čtyři hodiny hrál.

Menší model se po dvou dnech vybil, kdežto ten větší umřel až o den později. Nebo jinak, když jsem dal Nintendo 3DS XL přes noc do nabíječky, nemusel jsem ho přes den ani jednou při hraní nabíjet. Oproti Playstation Vita a staršímu sourozenci je to obrovský skok vpřed.

Má to háček

Nicméně, u nás v Evropě k novému Nintendu 3DS XL nedostanete nabíječku. Musíte si vystačit s tou z modelů DSi, DSi XL nebo 3DS, případně si ji koupit zvlášť. Jde o stejně podlý trik na stlačení ceny jako u paměťových karet u Playstation Vita. Fuj. Na druhou stranu, nejlevnější 4 GB karta, kterou Nintendo přibalilo k XL zdarma, stojí pro Playstation Vita 499 korun, kdežto nabíječka pro Nintendo 3DS XL je za 299 korun.

Větší SD karta se bude v následujících týdnech a měsících hodit, protože na eShopu budou ke stažení plné verze her, které by se na menší kartu asi jen tak nevešly. První z nich bude New Super Mario Bros. 2. Veškerý ostatní hardware je totožný. Nezvýšila se rychlost procesoru ani grafiky, což jsem si vyzkoušel, když jsem spouštěl stejné aplikace na malém i velkém Nintendo 3DS. Obě se chovají naprosto totožně. Škoda, třeba vestavěný prohlížeč internetu by zrychlení potřeboval jako koza drbání.

Vyplatí se?

Finální verdikt není jednoduchý a musím jej nutně rozdělit na dvě části. Jestliže jste kdy o pořízení Nintendo 3DS uvažovali nebo vám nevadí po pár měsících utratit peníze za nový hardware, větší varianta je trefou do černého. Větší displeje znamenají lepší herní požitek, výhody větší baterie jsou nezpochybnitelné, větší rozměry znamenají pohodlnější ovládání.

Pokud bych si Nintendo 3DS kupoval teď, bez zaváhání bych sáhnul po větší verzi, i za cenu vyšších pořizovacích nákladů. O menší verzi bych už nezavadil ani pohledem, o tolik je Nintendo 3DS XL lepší. Pokud jste jednoznačně rozhodnutí nebyli nebo vám vadí relativně nižší výkon oproti Playstation Vita, nový model 3DS vás sám o sobě těžko přesvědčí.

Na druhou stranu je na Nintendo 3DS XL v této chvíli už spoustu kvalitních her a na podzim vyjdou další. Navíc i větší model se prodává levněji než Playstation Vita.

Vylepšená přenosná herní konzole Nintendo 3DS XL se dá koupit například ZDE.

Herní zpravodajství pro vás připravuje Eurogamer.cz.