Neviděl jsem ji celou, ale viděl jedno její chodidlo, délkou několikrát přesahující přístavní molo pod ní.

Proč to říkám? Protože mám radost, kterak God of War: Ascension zjevně zvládá pro sérii ikonickou premisu "prťavý naprdnutý Kratos versus masivní božstvo". Na první pohled byste si v kůži prokletého ducha Sparty mohli připadat bezvýznamně, ale jak známo, jakýkoliv pocit méněcennosti se vytrácí v momentě, kdy tento rek s bicepsy o obvodu půl metru uštědří první ránu. Své oponenty opět porcuje s brutální vervou, jeho ovládání je opět neskonale uspokojivé a jeho dobrodružství opět vypadá vizuálně lépe, než drtivá většina konkurence.

Kratos člověk

Po pár vteřinách s God of War: Ascension jsem byl doma; duch Sparty je ve správných rukou. Přesto Bruno Velzquez, vedoucí animátor a můj průvodce hrou, v rámci předváděčky upozorňoval na celou řadu novinek, které nemusí být na první pohled zřejmé. Považte třeba samotného protagonistu: "Tím, že jde o prequel původní trilogie, odehrávající se teprve pár měsíců po Kratově nešťastném zmasakrování své vlastní rodiny, je Kratos mnohem méně semletý a pokroucený, než jak ho jinak známe. Lidská stránka v Ascension ještě stále převažuje nad jeho pozdější bezcitnou."

Chcete ilustraci? O příběhu nikdo ze Sony moc mluvit nechtěl, ale Bruno na Kratovu humánnost upozornil v momentě, kdy zachránil jednoho prchajícího človíčka před letícím kopím. Zní to mile? No jasně, jen nesmíme brát v potaz, že na další dva nešťastníky se vybodl. Skutečný dobrák!

Boj!

Soubojový systém dozná řady úprav. Poprvé v sérii budete moci užívat zbraní, které po sobě zanechají někteří padlí nepřátelé - během předváděčky se takhle Kratos zmocnil masivního obouručního meče, kterým přišpendlil mytického špata k zemi. Anebo později, během potyčky s jakýmsi ohnivým strážcem, nepříteli sebral kladivo a umlátil jej jím k smrti. Přitom známé ikonické čepele s řetězi gerojovi vždy zůstanou, o ně přijít nemůže.

Další novinkou je upravený berserk mód, fungující jako dřívější schopnosti rage of titans, resp. rage of gods, ovšem nyní půjde aktivovat mnohem častěji, zejména budete-li efektivně řetězit komba. Jak zdejší rage vypadá, si asi dovedete představit. Kratos se naštve, rudě rozzáří a začne rubat ještě vehementněji, než normálně.

A s čím že je spjata ta parádní animace, kde Kratos vyvalí bulvy, zahřmí, mocně udeří do země a v rádiusu několika metrů zraní vše živé? Jde o druh ohnivé magie. Sony zatím ukazuje pouze žhnoucí čáry máry, které nepřítele nadhodí a popálí, ale přírodních elementů prý bude k dispozici více.

Nově náš ústřední polobůh dokáže oponenty vláčet po bojišti, mlátit je holýma rukama i nohama anebo dokonce zpomalovat. Slow-motion funguje jako v Dead Space, nejde o zpomalení času všude kolem, ale o pouhé paralyzování jednoho - dvou nepřátel. Pomocí té samé "bullet time" schopnosti, která mimochodem nese název Life Cycle, Kratos též dokáže opravit nebo naopak rozebrat určité budovy či konstrukce. Když takhle potřeboval dosáhnout ochozu nad mořem, přidržením tlačítka opravil rozbourané schodiště a vyskákal po něm výše (prezentující designér Bruno to nazval "puzzle", ehm).

Vzpomínáte na Singularity? No a co by to bylo za God of War bez brutálních zakončovacích úderů, o něž i zde samozřejmě nemůže být nouze? V hlavě mi nejvíce utkvělo odpravení jakéhosi sloního muže (jeho matka zřejmě měla stejně zoofilní sklony, jako Minotaurova), který definitivně padl až poté, co mu náš heroj rozpáral lebku a nechal z ní vyskočit mozeček.

Nesmírně působivé zakončovací minihry již nemusí být vždy doprovázeny vyskakujícími symboly, s kterýmžto konceptem první God of War nenávratně změnil design her a spustil mánii QTE. Finiše totiž někdy bude možné ovládat jako kdybyste byli ve víru normálního souboje. Když kupříkladu sloní muž svíral Kratose ve své pracce a držel jej nad zemí, klasickým drcením klávesy pro útok mu to Kratos vracel, zatímco klávesou pro úskok se zase vyhýbal protiútokům.

Klub rváčů, klub polobohů

Vůbec poprvé v historii značky nabídne Ascension multiplayer. Půjde o kooperativní režim až pro čtyři hráče, nic kompetitivního, a z Brunova vyprávění mi připomínal akční RPG. "Začnete výběrem postavy, její vizuální úpravou a hlavně volbou jednoho ze čtveřice bohů, v jehož trikotu budete zápolit. Máme tu Dia, Aréa, Poseidóna a Háda. Každý z nich vám propůjčí speciální schopnosti nebo arzenál, který si v průběhu budete vylepšovat," vysvětloval animátor.

Nutno zdůraznit, že kooperativní složka bude stát zcela mimo Kratovu singleplayerovou pouť a duch Sparty se do ní osobně nepodívá. Minimálně v hratelné podobě ne.

Krvavý návrat

E3 předváděčka God of War: Ascension patřila mezi ty kratší, leč našlapaná a variabilní byla natolik, že jsem si jí s chutí dal dvakrát. Dávkování akce opět zatajovalo dech a považuji za úžasné, že během pouhé čtvrt hodiny v úrovni Kratos absolvoval mj. hned trojici potyček s bossy, kdy každá začala, probíhala i končila docela jinak, jen aby to celé vyvrcholilo skokem po obrovské mořské kreatuře. Oceánem krve zalitá epika se vrací po té správné cestě!

God of War: Ascension vyjde exkluzivně pro Playstation 3 12. března 2013.

Herní zpravodajství pro vás připravuje Eurogamer.cz.