Příběh Halo Wars 2 se točí okolo UNSC lodi Spirit of Fire, která se ocitne v hlubokém vesmíru. Odehrává se krátce po událostech Halo 5: Guardians, válka s frakcí Covenant tak skončila. Místo toho se hráči utkají s nebezpečnou frakcí Banished, která dříve pod Covenant spadala. Celkem příběh nabízí 13 misí.

Kromě příběhové části nabízí novinka tradiční on-line hraní pro více hráčů. To se skládá z postupného budování základy, správy surovin a samozřejmě bitev mezi různými typy jednotek. Vozidla mají převahu nad pěchotou, pěchota zase zatopí letectvu a tak podobně.

Zdroj: Youtube

Novinkou v sérii je on-line režim Blitz, který studio považuje za třetí hlavní součást hry. Zde se hráči nemusí starat o budování základny a jednotky na bojiště povolávají pomocí herních karet. Cílem je obsazovat kontrolní body skrze jejich kontrolu vyhrát. Zápasy v Blitz jsou kratší a nabízí maximální sestavu 3v3.

První recenze Halo Wars 2 jsou pozitivní a hra si odnáší vysoká hodnocení. Aktuální průměr na souhrnném webu Metacritic činí 80 bodů ze 100. Hra vyšla pro počítače a Xbox One. Obě verze jsou dostupné digitálně a krabicově.

Grunex.com