S nejnovější generací procesorů Intel Skylake přišlo MSI s novým rozdělením svých herních základních desek Z170/H170/B150 na tři řady: „Arsenal" pro příležitostné hráče méně náročných her, „Performance" se širokou škálou herních funkcí a nejlepším poměrem cena/výkon, a „Enthusiast" s tím nejlepším, co se dnes do desek vejde.

Každá kategorie se pyšní svými specifickými funkcemi, které hráči ocení. A abyste se v tom dobře orientovali, shrneme výhody do jednotlivých bodů dle toho, jak moc a co paříte.

Hraji méně náročné hry a o přetaktování se nezajímám

MSI Gaming LAN Manager.Jsou hry jako CS:GO, Dota 2, HoTS, LoL nebo Minecraft vaším denním chlebem? Pak je pro vás ideální základní deska B150M Bazooka nebo B150M Mortar z řady Arsenal. Obě nabízejí aplikaci MSI Gaming LAN Manager, která slouží k automatickému rozpoznání a upřednostnění herních dat pro maximálně plynulou hru, kvalitní zvuk, díky technologii Audio Boost a možnost vytvoření makro kláves i na tvé stávající klávesnici přes aplikaci Gaming Hotkey.

Základní desku pak doporučujeme doplnit grafickou kartou MSI GTX 950 Gaming 2G nebo MSI R7 370 Gaming 2G, které mají na všechny MOBA a méně náročné hry dostatek výkonu a díky novému chladiči TwinFrozr V jsou při nízké zátěži zcela tiché - a to platí pro všechny karty z edice Gaming od MSI.

Vyvážený výkon celé sestavy zajistí Intel Core i5-6500, který pohodlně zvládne oblíbené hry a nedělají mu problém ani filmy ve 4K. Méně náročným můžeme doporučit například Intel® Core™ i3-6300, který si ve zmíněných činnostech také rozhodně ostudu neudělá.

Hraji středně náročné hry a (ne)chci taktovat

Mainstreamový hráč si rád zahraje třeba Battlefield Hardline či předchozí BF4, GTA V, Starcraft 2 nebo jednu z „her o přežití" - DayZ či H1Z1. Nechcete-li se pouštět do přetaktování procesoru, skvělou volbou budou základní desky H170 Gaming M3 nebo H170A Gaming Pro z řady Performance.

Zde se můžete těšit z herní síťovky, která snižuje zpoždění (lag) při online hraní, ještě kvalitnějšího zvuku s technologií Audio Boost 3 a možnosti osazení rychlého SSD disku přes Turbo M.2 rozhraní s rychlostí až 32 Gb/s (Gaming M3).

Pokud již máte SSD jiného formátu, možná se vám bude více zamlouvat podsvícení u modelu Gaming Pro, které vynikne za prosklenou bočnicí PC skříně.

Základní deska MSI Z170A Krait Gaming.

Pokud byste rád zabrousili do tajů přetaktování, vyberte si Z170A Krait Gaming, která nabízí stejné funkce jako modely výše a přidává černobílou barevnou kombinaci. Skvělým parťákem k základním deskám pak bude grafická karta MSI GTX 960 Gaming 2G/4G nebo MSI R9 380 Gaming 2G/4G.

Potřebný procesorový výkon dodá Intel Core i5-6600, díky kterému vás sestava rozhodně nikde nebude omezovat.

Spokojím se jen s vysokými detaily a rád bych zkusil přetaktování

Dostáváme se do vod, kde dominuje AssasinsCreed, Metal Gear Solid V, Project Cars, Zaklínač 3 a GTA V na maximální detaily. Na takové pecky je již potřeba lepšího hardwaru, a proto jako základní desku doporučujeme MSI Z170A Gsming Pro, Gaming M3 nebo Gaming M5, které jsou připravené i na taktování.

Základ výbavy těchto fešáků tvoří stejné funkce, jako u předchozí kategorie. Navíc jsou přidány širší možnosti úložiště, zesílené PCI-Express sloty, které nedovolí vylomení slotu a tím poškození základní desky či grafické karty, a u Gaming M5 přizpůsobení pro vyšší přetaktování procesoru. A pokud se přetaktování trochu bojíte, není problém, s funkcí Game Boost to PC udělá za vás!

Porci grafického výkonu doručí grafická karta MSI GTX 970 Gaming 4G nebo MSI R9 390 Gaming 8G. Obě mají výkonu na rozdávání a jsou vhodné i pro hraní na vyšší než Full HD rozlišení.

Pro přetaktování jsou určeny procesory s označením „K" na konci. Přetaktovaný Intel Core i5-6600K zajistí počítači už opravdu pořádný výkon a pro ty ještě náročnější je tu Intel Core i7-6700K.

Základní desky MSI.

Chci maximální výkon

Cokoliv na maximum, nic jiného není přípustné, a ze svého procesoru potřebujete vymáčknout dalších minimálně 700 MHz! Tak přesně pro tohle je stvořena deska Z170A Gaming M9 ACK.

Maximální výbava bez kompromisů zahrnuje dokonalý zvuk díky Xtreme Audio DAC, síťovku Killer Double Shot Pro schopnou spojit spolupráci drátového a bezdrátového připojení pro maximální výkon připojení bez lagu, a přetaktování procesoru pomocí otočného ovladače Game Boost až na 5 GHz.

To vše postavené na vysoce kvalitních komponentech MilitaryClass 5, jež jsou synonymem pro stabilitu, ochranu a výkon. A máte-li v plánu vodní chlazení, můžete na vodní okruh napojit i chlazení pasivů.

Pokud si ale více než s hrami chcete hrát s přetaktováním, jasnou volbou bude deska Z170A Xpower Gaming Titanium Edition. Nádherná stříbrná barva skrývá nejenom prémiové funkce jako Audio Boost 3, chytrou síťovku Intel či možnosti vytvoření makro kláves, ale především specializaci na přetaktování. Tu tvoří OC Essentials, neboli sada nástrojů sloužící pro zvýšení stability, monitorování a správu jednotlivých částí základní desky.

Třešničkou na dortu je OC Dashboard, pomocí které můžete manuálně taktovat procesor a ani nemusíte být přímo u základní desky - OC Dashboard se dá odpojit a pomocí kabelu vytáhnout na přístupnější místo.

Grafická karta MSI GTX 980 Gaming 4G.

I u grafické karty se již nesmí objevit kompromisy a výhledově musí zvládnout i 4K rozlišení. Na to jsou připravené MSI GTX 980 Gaming 4G, MSI GTX 980 Ti Gaming 6G nebo MSI R9 390X 8G. A když ani ty nebudou stačit, pak místo jedné vemte rovnou dvě a zapojte je do SLI (Nvidia) či CrossFire (AMD).

Tady je Intel Core i7-6700K jasná volba. 4 jádra, 8 vláken a odemčený násobič ti umožní vymáčknout z počítače maximum.

Procesory Intel Core.

Bonus - to nejlepší na trhu od MSI

Rozpočet na nový komp neřešíte a toužíte po tom nejlepším, co je dostupné? V tom případě neváhejte a berte nekompromisní základní desku MSI X99A Godlike Gaming, která nabízí vše, co si jen můžete přát - vysoký výkon, potenciál pro vysoké přetaktování, dokonalý zvuk a extrémně rychlou síťovou kartu eliminující jakýkoli lag v krásném červenočerném balení s LED diodami.

Maximální herní výkon vám pak zajistí ultimátní grafická karta MSI GTX 980 Ti Lightning, která byla stvořena pro přetaktování. Jedna je málo? Nevadí, deska zvládne i tři.

Základ skvělého výkonu je a vždy bude základní deska, při následné kombinaci s grafickou kartou od MSI získáte stroj budoucnosti. Je jen na vás, jakou variantu vyberete, ale vždy budete mít jistotu maximálního výkonu v dané kategorii i cenové hladině. Neváhejte a inspiruje se upgradem stroje na CZC.cz.

Grunex.com