Lidé se mě ptají, proč opakovaně přijímám jednu a tutéž roli. Říkám jim, že to dělám proto, že Fanny miluju, mám pocit, že jí nejsem pořád nabažená. V podstatě bych řekla, že jsem si prožila vše, co prožívá ona. Například ani mě na začátku nikdo nikde nechtěl. Jen doufám, že ten konec nebudeme mít stejný… Asi nebyla napsaná lepší muzikálová úloha pro ženu mého věku, říká Monika Absolonová.

TENTOKRÁT JINAK

O tom, že je jí ušitá jako na míru, hovoří i režisér inscenace Ondřej Sokol, který už s Absolonovou v témže divadle spolupracoval na muzikálu Evita.

„Už tehdy mě Monika překvapila. Že je skvělá zpěvačka, všichni víme. Ale nemyslel jsem si, že má tak mimořádný herecký talent. O to víc je pro mě cenná, protože tenhle druh herců je u nás pořád ještě hodně nedostatkovým zbožím. Ve Funny Girl jej ostatně předvede více, protože oproti Evitě je v tomto muzikálu více činoherních čísel. Monika s Fanny nějakým zvláštním způsobem konvenuje, takže je velmi příjemné se na ni koukat," rozplývá se Sokol.

Na rozdíl od Lumíra Olšovského, jenž se zpěvačkou připravil předchozí dvě zmiňované inscenace tohoto kusu, který se ihned po svém uvedení v roce 1964 v New Yorku v hlavní roli s Barbrou Streisandovou stal hitem, pojímá Funny Girl jinak.

„Podle mě je ve hře dobře zpracovaný její vztah s Nickem, ten ne úplně šťastný manželský život. Ale její rodinné vztahy, soužití s matkou, která ji coby bývalá, ne příliš úspěšná herečka v její kariéře podporovala, byl trošku ‚zahozený'. Takže jsem se snažil toto téma vytáhnout. Přál bych si, aby lidé pocítili, co herecké řemeslo, které je přece jenom hodně specifické, obnáší. Stejně jako to, co se odehrává o Fanny doma," vypráví Sokol.

POPRVÉ V MUZIKÁLU

Onu maminku v představení ztvární Lenka Termerová, pro niž se tak jedná o vůbec první účast v muzikálu. „Sice jsem prožila skoro čtvrtstoletí v Ypsilonce, kde se taky hodně zpívalo, ale byl to jiný žánr než čistý muzikál. Takže jsem si říkala, že vyzkouším, jaké to v takovém opravdovém muzikálu je," usmívá se Termerová.

Svou postavu paní Briceové temperamentní ženu, bývalou herečku a zpěvačku, která je své dceři oporou a se sousedkami občas ráda hraje poker si po boku Moniky Absolonové náramně užívá. „Hraje se mi s ní výborně, je úžasná. Jednak je to skvělá profesionálka a také výjimečný člověk," doplňuje Termerová.

„Mám strašnou radost, že se producent Michal Hrubý rozhodl uvést Funny Girl v divadlo Studio DVA aspoň za ní tentokrát nebudu muset dojíždět. Také mě těší osazenstvo, které se v ní sešlo. Budeme se snažit, aby se představení divákům líbilo," sděluje Absolonová, která se na jevišti poprvé setká (vedle Lenky Termerové, Ladislava Freje či Jany Krausové) s Romanem Zachem coby Nickem Arnsteinem. Jako její osudová láska jí bude, myšleno, co se týče výšky, vyhovovat. „Já jsem šťastná. Vedle něj se navíc ztratí moje poporodní kila!"

Desítky kostýmů nejen pro hlavní hrdiny, ale i sboristy a tanečníky pochází z dílny kostýmní výtvarnice Kateřiny Štefkové. Přímo pro titulní roli je určeno jedenáct převleků. Hudebního nastudování se ujal Kryštof Marek, který také řídí šestnáctičlenný živý orchestr. O scénu se postaral Adam Pitra a choreografie má na starosti Angeé Klára Svobodová.