„Nahrávka Živické přesvědčila svou technickou i výrazovou kvalitou natolik, že se porota této soutěžící rozhodla udělit kromě prvního místa v kategorii flétna také cenu za nejlepší provedení povinné skladby a následně se stala absolutní vítězkou letošního ročníku," uvedl šéfproducent hudební tvorby ČRo Lukáš Hurník.

Vítězové obhajují své výkony na koncertu laureátů 

Také v dalších kategoriích se dařilo ruským hudebníkům. V hoboji se na druhém místě (první cena nebyla udělena) umístil Timofej Ichanov a v kategorii klarinet obsadil první místo Andrej Rjazancev.

Mezi fagotisty na první místo dosáhl český muzikant Adam Plšek. Vítězové budou své výkony obhajovat na koncertu laureátů, který se uskuteční ve Smetanově síni Obecního domu 9. června. Na koncert naváže tradiční Jihočeský festival Concertino Praga. Laureáti vystoupí od 12. do 16. června v koncertních sálech či zámcích čtyř měst.

Do soutěže se přihlásilo dvacet soutěžících 

Do letošního 51. ročníku mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků se přihlásilo 20 soutěžících z Ruska, Bulharska, Běloruska, Ukrajiny, Slovinska, Izraele, Lotyšska, Kanady a Španělska. Českou republiku reprezentovalo pět nahrávek. Absolutní vítězce Živické vydá ČRo profilové CD.

K bývalým laureátům soutěže patří například i v ČR známá japonská houslistka Šizuka Išikava. Vice informací se nachází na www.rozhlas.cz/concertino/portal.

Čtěte také: Akademie múzických umění vychovala několik generací umělců