Jak už tomu u hudebníků bývá, jeho život byl velmi divoký. Už od dětství ho pronásledovalo trauma, kdy jeho starší bratr zahynul po vtažení cirkulárkou a otec mu dával dost silně najevo, že zahynul oblíbenější z jeho synů.

V rodném listu měl napsáno J. R., což nevadilo až do doby, kdy narukoval do armády. Při odvodu musel nahlásit křestní jméno, a tak zvolil John. Těsně předtím se seznámil se svou první ženou Vivian.

Čtěte také: Jak první žena Johnnyho Cashe přišla o iluze

Nezaměnitelný vokál

Muziku miloval celý život, nikdy ale nenavštěvoval uměleckou školu.

Hraním s kapelou si po večerech zpříjemňoval úmornou práci podomního prodejce. Prorazit se mu podařilo díky nezaměnitelné barvě hlasu a svůdnému zvuku moderní country písněmi Cry! Cry! Cry!, Folsom Prison Blues a I Walk the Line.

Zdroj: Youtube

Na vrcholu kariéry však propadl alkoholu a drogám. Sám prohlašoval, že vyzkoušel všechny.

Zabil kondory

Důsledek jeho závislostí na sebe nenechal dlouho čekat. V roce 1965 omylem při startování zapálil část národního parku v Kalifornii a svého činu u soudu vůbec nelitoval. „Nestarám se o nějaký žlutý káňata," okomentoval arogantně vyhubení kolonie vzácných kondorů.

Policie ho zadržela celkem sedmkrát, ale do vězení se skutečně nikdy nedostal. Problémy se zákonem měl kvůli pašování drog i trhání květin na cizí zahradě.

„Rád bych se každý den oblékal do barev duhy a říkal světu, že všechno je oukej. Snažím se ale odnést trochu té černé na svých zádech. Takže dokud se nevyjasní, budu muž v černém."Johnny Cash

I kvůli takovýmto excesům ho opustila jeho první manželka Vivian, se kterou měl čtyři dcery, které ovšem téměř neznal, protože jezdil po turné nebo byl v deliriu.

Ta pravá láska, která ho dokázala změnit k lepšímu, už na něj v tu dobu čekala. Dvakrát rozvedenou zpěvačku June Carterovou si vzal o rok později, znali se a vystupovali spolu již několik let. Svou verzí proslavil její píseň Ring of Fire, nazpívali spolu duet Jackson. Největší popularitu mu v té době však přinesly koncerty ve věznicích Folsom a San Quentin a píseň A Boy Named Sue.

Zdroj: Youtube

Bizarní nehoda

S Juninou pomocí se Cashovi podařilo dostat se ze svých závislostí, začal se chovat jako řádný křesťan a jeho víra se začala do jeho tvorby hlouběji promítat.

Přesto ho v životě čekala ještě jedna bizarní nepříjemnost. Na své farmě v Tennessee choval řadu domácích zvířat, včetně těch méně obvyklých. To se mu stalo osudným. Agresivní pštros mu polámal žebra a natrhl žaludek, což před veřejností nejprve tajil, protože se bál posměšků.

V posledních letech svého života přepracovával spíše velké hity svých kolegů: Hurt od Nine Inch Nails, One od U2 nebo Personal Jesus od Depeche Mode, kterou mu veřejnost často připisuje jako originál.

Dlouho se potýkal se zdravotními problémy, kterým podlehl ve věku 71 let 12. září 2003.

Během kariéry, která odstartovala v polovině 50. let, získal 11 cen Grammy. V roce 1980 ho uvedli do countryové a o 12 let později do rock'n'rollové síně slávy.

Čtěte také: S Krylem jsme měli komplikované přátelství dvou intelektuálů