Přehlídku v Sonocentru odstartuje významný český jazzman David Dorůžka, který vystupoval na pódiích po celém světě a podílel se na mnoha nahrávkách. V druhé části čtvrtečního večera zahraje saxofonista Joe Lovano. „Získal cenu Grammy za dnes již kultovní nahrávku 52nd Street Themes,“ připomněl umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Kamerunský basový mág Richard Bona v Brně vystoupí teprve podruhé, a to po desetileté pauze. „Jeho popularita a originalita mu postupně vydobyly renomé a dnes hraje téměř výhradně se svojí kapelou, která definuje slovo world music nejen pohledem na místa narození jejich členů,“ uvedl Spilka.

Sám Bona k projektu říká: „Mandekan Cubano začínají tam, kde Buena Vista Social Club skončil.“

JazzFestBrno 2017
∙ K nejočekávanějším patří vystoupení Chicka Corey, Richarda Bony, Stevea Gadda a Diany Krall
∙ Brněnský rodák, basista Vincenc Kummer představí 9. dubna svoji autobiografii
∙ Beata Hlavenková působící v Baromantice představí projekt Scintilla

Richard Bona Mandekan Cubano vystoupí ve společném večeru s Danem Bártou, triem Roberta Balzara a brněnskou filharmonií 4. dubna v Janáčkově divadle. „Koncert je už vyprodaný. Téměř vyprodaný je pak koncert Steve Gadd Band, který bude 23. dubna v Sonocentru. Bubenický mistr Steve Gadd je jedním z nejuznávanějších a nejnapodobovanějších hudebníků na světě, v Brně má svoji premiéru,“ upřesnil mluvčí festivalu Radek Babička.

Třetím nejprodávanějším koncertem je vystoupení dvaadvacetinásobného držitele Grammy Chicka Corey. Své improvizační a klavírní umění předvede 4. května v Bobycentru. „Na JazzFestu hrál naposledy loni s Bobbym McFerrinem ve vyprodané hale Vodova. Tentokrát přijede s triem, v němž mu sekundují Eddie Gomez a Brian Blade,“ podotkl výkonný ředitel festivalu Vlastimil Trllo.

Součástí festivalu je i speciální podzimní koncert jazzové zpěvačky a klavíristky Diany Krall, v Rondu vystoupí 20. září.