Král české country music odešel předčasně, přesto stihl složit hity, které zlidověly. Než se stal muzikantem, vyzkoušel si hned několik zaměstnání. Vyučil se prodavačem, o čemž zpívá v několika písních. Živil se i jako pošťák, skladník a prodavač vánočních kaprů.

Mohlo by Vás zajímat: Jazzový festival byl původně dárek pro mou ženu, říká prezident festivalu Ludvík

Hudbě se věnoval už od raného věku. Navštěvoval školu lidového umění, docházel na sborový zpěv i hodiny klavíru a kytary. Country bylo jeho životní láska. Často prohlašoval, že je to vše, co má.

Zdroj: Youtube

Zpočátku zpíval výhradně anglicky, až kvůli normalizaci skládal i české písničky. Přivedl ho k nim kapelník Greenhorns Jan Vyčítal.

Nejlepší písně Michala Tučnéhos Greenhorns:Blízko Little Big Hornu
Blues Folsomské věznice
El Paso
Hromskej den
Feleena z El Pasa
Vlak v 0,5
Šlapej dál
s Fešáky:Prodavač
Báječná ženská
Pověste ho vejš
Tam u nebeských bran
Poslední kovboj
Koukám, jak celá země vstává
Snídaně v trávě
Cesty toulavý
Všichni jsou už v Mexiku

Během téměř třicetileté hudební kariéry prošel Michal Tučný skupinami Rangers, Greenhorns/Zelenáči, Fešáci a nakonec zakotvil u Tučňáků. Tohle období ho podle jeho nevlastní dcery Gábiny bavilo nejvíce.

FEŠÁCI A TUČŇÁCI

„Možná si to jenom myslím, ona by na tuto otázku lépe odpověděla maminka… A určitě byl rád i s Fešáky, Greenhorny s Honzou Vyčítalem, v té době bylo klukům z kapely kolem pětadvaceti, takže si umím představit, že řádili a bavili se před koncerty, na koncertech i po nich. Prostě si užívali života," odpověděla v rozhovoru pro Deník Gábina Novotná.

Čtěte také: Před 70 lety se narodil herec Martin Štěpánek

V posledních letech před smrtí se stal hostem českobudějovické kapely Weekend a uváděl rovněž písničkové pořady v tamním rozhlasovém studiu. V březnu 1995 podlehl dlouhé nemoci a byl pohřben v Hošticích na Strakonicku, kam jezdil na chalupu. Jeho památku si tam fanoušci každoročně připomínají na festivalu Stodola Michala Tučného.

ZOPAKUJÍ OSLAVU

„Před dvěma lety jsme zorganizovali vzpomínkový koncert k 20 letům od tátovy smrti. Byl to krásný večer. Lucerna byla vyprodaná, všichni se dobře bavili. Sešli jsme se s tátovými přáteli a známými, kteří na koncertě vystupovali, a divákům se to také líbilo. Jsou to už dva roky, tak mě napadlo udělat podobnou akci při veselejší příležitosti, k nedožitým sedmdesátinám," popisuje vznik nápadu pořadatelka Gabriela Novotná.

Diváci se mohou těšit na Ondřeje Hejmu, Václava Bláhu (Divokej Bill), Františka Segráda, Tomáše Linku, Tomáše Hrbáčka (Harlej), Tomáše Trapla, Tučňáky a další muzikanty. Opět nesmí chybět dcera Michala Tučného Míša.