„Do Austrálie letíme na pozvání Velvyslanectví České republiky v Canbeře. Tím hlavním momentem naší cesty bude státní recepce ke státnímu svátku 28. října," uvádí za muziku Kamil Jindřich.

Domažličtí reprezentanti odlétají 23. října a vrací se 22. listopadu.

„Během čtyř týdnů navštívíme několik měst na jihovýchodě země, mezi nimiž nebudou chybět Sydney, Canberra, Melbourne, Brisbane a další. Na několik dní se podíváme také na Tasmánii, kde proběhne také jeden z našich koncertů," zmínil Jindřich.

Na připravovaných koncertech bude Domažlická dudácká muzika hrát svůj standardní repertoár. Připraveno je obsazení celé velké dudácké muziky, ale i tzv. ´malé selcké muziky´ či sólo nebo duo pro dudy.

„Budeme s publikem také hovořit o tradici dudácké hudby, jejích zvláštnostech a o regionu, k němuž se tato tradice váže. Cesta bude i reprezentací Plzeňského kraje, města Domažlice i celého Chodska," připomíná Kamil Jindřich.

Muzikanti si museli připravit i novinku.
„V rámci oficiálního večera 28. října budeme ve složení dudácké muziky hrát českou a australskou hymnu. To byl poměrně velký oříšek, Josef Kuneš obě hymny zinstrumentoval pro naše obsazení a abychom měli čisté svědomí, obě hymny jsme nahráli a poslali panu velvyslanci, aby posoudil, zda je taková produkce pro státní symboly přijatelná. Přišla kladná odpověď a tím bylo rozhodnuto," usmívá se zpěvák a hudebník Kamil Jindřich.

Celé turné organizuje a zaštiťuje Velvyslanectví ČR v Canbeře.

„Náklady na ubytování, dopravu a všechny výdaje spojené s cestou jsou poměrně velké. Ambasáda kromě svých finančních zdrojů oslovila i několik sponzorů ze soukromého sektoru a díky tomu, že bude významnou měrou prezentován náš region včetně distribuce propagačních materiálů, je celé turné finančně podpořeno Plzeňským krajem i Městem Domažlice," shrnul Jindřich.

Domažlická dudácká muzika během své dvaadvacetileté kariéry reprezentovala chodský folklór v mnoha zemích světa.

„Těch cest už bylo mnoho, kromě evropských zemí, Pobaltí a Ruska jsme byli na dvou turné v USA, v roce 2000 jsme strávili šest týdnů v Japonsku. Austrálie bude ale nejvzdálenějším místem, let tam trvá více než dvacet hodin," připomenul závěrem Jindřich.