Zpěvák umístil na svém profilu na sociální síti Instagram fotku, kde sedí vedle partnera a drží v ruce pero k podpisu listiny. K tomu přidal sdělení: „Po právní stránce je hotovo. A teď na obřad!" I o jeho průběhu pak informoval prostřednictvím fotek a krátkých sdělení na webu.

John a Furnish využili toho, že Británie letos schválila sňatky osob stejného pohlaví a umožnila těm, kteří jsou v partnerství, svazek formálně povýšit na plnohodnotnou úroveň odpovídající aktuální legislativě.

Na odpolední obřad dorazila řada britských celebrit, mimo jiné fotbalista David Beckham s manželkou Victorií, herci Hugh Grant, Elizabeth Hurleyová či zpěvák Ed Sheeran.

Pět desítek lidí

Oba partneři si podle britských médií naplánovali slavnost pouze pro nejbližší přátele či příbuzné, proto na slavnost pozvali „jen" pět desítek lidí.

Sál pro hostinu byl vyzdoben mohutnými kyticemi rudých růží, neboť k nim prý oba novomanželé mají blízký vztah. „Rudé růže jsme měli na oslavě (uzavření) registrovaného partnerství před devíti lety a přinesly nám tolik štěstí," napsal dnes John na Instagramu. Zmíněná oslava v roce 2005 byla přitom výrazně větší, pozváno bylo tehdy 650 lidí.

Na dnešní slavnostní tabuli se objeví mimo jiné lanýžový krém, hovězí žebírka, vanilková zmrzlina a tradiční svatební dort.

Osoby stejného pohlaví smějí v Británii uzavírat sňatky od března. Dosud mohly uzavírat registrované partnerství, což jim podle britských zákonů zaručovalo stejné právní postavení jako sezdaným heterosexuálním párům, ale pojmově nešlo o manželství.

Elton John a David Furnish patřili v Británii mezi první homosexuální páry, které uzavřely registrované partnerství po schválení příslušného zákona v roce 2005. Vychovávají spolu dva chlapce, tříletého Zacharyho a 23měsíčního Elijaha.