Tradicí posledních ročníků festivalu se stala vystoupení laureátů Světové operní soutěže Plácida Dominga „Operalia". Pozvání na letošní zahajovací galakoncert, který se v zámecké zahradě v Jaroměřicích nad Rokytnou uskuteční v sobotu 6. srpna, přijali vítěz loňského ročníku Operalie rumunský tenorista Ioan Hotea a sólistka Opery Národního divadla Kateřina Kněžíková. V lahodném hudebním menu, složeném z operních árií a duet italských mistrů raného romantismu, je doprovodí Moravská filharmonie Olomouc řízená italských dirigentem Sebastianem Rollim.

Komorní koncert Kristýny Vaculové a Ivany Švestkové-Dohnalové 9. srpna v Sále předků jaroměřického zámku nabídne netradiční kombinaci flétny a harfy. Operní árie budou na programu letošního ročníku ještě jednou. Za klavírního doprovodu Richarda Pohla je 10. srpna v historickém sále zámku ve Valči přednese mezzosopranistka Michaela Kapustová a barytonista Roman Hoza.

Na Rendez-vous s Radkou Fišarovou a francouzským šarmem jejich písniček se mohou posluchači těšit v pátek 12. srpna na nádvoří historického pivovaru v Dalešicích, zatímco následující večer představí na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou iberoamerickou kulturu její znalec, kytarista, pedagog a překladatel Petr Vít a brněnská sopranistka Andrea Široká.

V neděli 14. srpna zavítá do zámecké zahrady v Jaroměřicích nad Rokytnou Vojtěch Dyk a B-Side Band. Koncert 16. srpna bude věnován nově opraveným varhanám v chrámu sv. Markéty. Brněnská varhanice Hana Bartošová přizvala ke spolupráci na česko-italském programu sopranistku Lenku Cafourkovou Ďuricovou a trumpetistu Petra Hojače.

Letošní ročník přináší nové koncertní místo. Je jím budova pozdně barokního zámku v Dukovanech, na jehož nádvoří 17. srpna vystoupí komorní sbor Českého filharmonického sboru Brno řízený sbormistrem Janem Ocetkem.

Jako letošní poslední festivalový projekt zazní 18. srpna na nádvoří zámku ve Valči Písnicky ze Semaforu v podání Jiřího Suchého, Jitky Molavcové a Orchestru divadla Semafor pod vedením Jiřího J. N. Svobody.

Z finančních důvodů pořadatelé zrušili původně plánovaný závěrečný koncert Beethovenova Devátá v zámecké zahradě v Jaroměřicích nad Rokytnou.

„Zakoupené vstupenky na koncert 20. srpna je možné vrátit ve stejném předprodejním místě, v němž byly vydány," připomněl manažer festivalu Jaroslav Kocurek.