Inkinen bude v Praze dirigovat český, světový i finský repertoár. FOK vystoupí s předními tuzemskými i zahraničními umělci v čele se sólistou zahajovacího koncertu sezony houslistou Vadimem Repinem.

„Být šéfdirigentem orchestru je velká čest, radost a také obrovský závazek. Šéfdirigent se nemá ve svých programech zač schovat a musí volit nejnáročnější repertoár," uvedl Inkinen, který do svých programů zařadí skladby od Sibelia, Beethovena, Griega nebo Brucknera.

Spolupráce s hlavním hostujícím dirigentem van Steenem pokračuje v říjnu česko-americkým programem nazvaným Objevení Ameriky a v dubnu příštího roku se vrátí s třetí symfonií Gustava Mahlera. „Jsem rád, že nepůsobím jako občasný host, ale mohu si díky dlouhodobé spolupráci budovat vztah s orchestrem," podotkl van Steen.

Koncert pro UNICEF

Rezidenční umělec FOK José Cura se představí v několika rolích. S účastníky svých letošních mistrovských kurzů si v říjnu zazpívá, v rámci adventního koncertu pro UNICEF bude dirigovat symfonický repertoár a v Praze uvede další premiéru vlastní skladby. V ní se představí v hlavní roli Ježíše Krista.

Zachovány v nové sezoně, kterou zahájí tradiční koncert s filmovou muzikou ve Valdštejnské zahradě v Praze 31. srpna, zůstanou také orchestrální a komorní cykly. Celkem FOK nabízí 11 orchestrál­ních řad.

Dny Prahy v Kjótu

Pražské symfoniky čekají vedle domácích také koncerty v zahraničí. Soubor například v souvislosti s vernisáží Slovanské epopeje a následnými Dny Prahy v Kjótu navštíví Japonsko.

Od roku 1952 funguje FOK jako reprezentační těleso hlavního města Prahy. Jeho domovskou scénou je Obecní dům. Garantovaný rozpočet na 82. sezonu činí 99 milionů korun. Loni to bylo o 17 milionů korun méně.