Orchestr bude hrát pod taktovkou šéfdirigenta Tomáše Brau-nera. Koncertní mistryní Plzeňské filharmonie je Hana Hložková (na snímku), která v Plzeňské filharmonii působí od roku 2011.

Nedávno do rozhlasového pořadu Telefonotéka vysílaného stanicí Český rozhlas Vltava poslal jeden z posluchačů vzkaz, že takového koncertního mistra nemají ani v České filharmonii. Cítíte, že si vás plzeňští posluchači váží?
Ano, velmi. V Telefonotéce jsem dostala od našeho posluchače obrovskou pochvalu zrovna po koncertě s koncertním mistrem České filharmonie jako sólistou. Popravdě, její přesné znění bylo v ženském rodě – 'Takovou koncertní nemá ani Česká filharmonie', takže jsme si to s mými výbornými kolegy z České filharmonie, Josefem Špačkem a Jiřím Vodičkou, s humorem vyjasnili. Také mě někdy zastavují naši abonenti, že mě v orchestru postrádají na první židli. Není žádný důvod k obavám, v tom případě tam najdou Michala Sedláčka, a mě většinou mohou vidět na některé další židli. Mění se pouze počet koncertních mistrů Plzeňské filharmonie na dva a dle domluvy se střídáme a dělíme o práci s přípravou partů a smyků.

Kromě koncertování s Plzeňskou filharmonií vystupujete i jako sólistka, účastnila jste se řady soutěží, kde jste obdržela řadu ocenění. Co považujete za svůj největší úspěch?
Nejvíce si vybavuji svou úplně první soutěž Jaroslava Kociana v Ústí nad Orlicí. Vůbec jsem tehdy nepočítala s tím, že bych mohla dostat nějakou cenu, a myslela jsem si, že na mě při vyhlašování výsledků asi zapomněli. Skvělá byla vánoční turné, ať už s Václavem Hudečkem, se kterým se opět potkáme jako sólisté Plzeňské filharmonie na koncertě 9. února, nebo s Big bandem Václava Hybše. Každé pozvání k vystoupení, zejména opakované, je pro mě úspěchem už vůbec to, že se hrou na housle mohu živit a zatím i uživit. Za to si vážím já plzeňských posluchačů, že i v dnešní digitální době nám, živým hudebníkům, zachovávají přízeň.

Česká mše vánoční patří dnes již neodmyslitelně k tradici českých Vánoc. Patříte k těm, kteří si Vánoce bez této skladby nedokáží představit?
Ano, téměř každé Vánoce dovolím osudu, aby mi nějakou aktivní účast na České mši vánoční přihrál do cesty. Ve většině případů se provozuje s náhodným seskupením muzikantů různé úrovně, v prostředí o teplotě kolem 0 °C a v ustřižených prstových rukavicích. O to více se těším na letošní profesionální provedení se 'svou' Plzeňskou filharmonií ve vytápěném koncertním sále.

Jakub Truneček