Všechno špatné je pro něco dobré, praví staré české přísloví. Platí to i pro fanoušky rockové muziky. Deep Purple kvůli požáru, který vzplál na koncertu zpěváka Franka Zappy v kasínu v Montreux, nahráli píseň Smoke on the Water z desky Machine Head z roku 1972. Přitom původně tipovali, že se největším hitem stane skladba Never Before, kterou dnes znají jen skalní příznivci skupiny.

Emigrant utekl před socialismem

Jelikož Casino de Montreux začalo hořet při Zappově koncertu, uvádí se často, že požár založil vystřelením světlice jeho fanoušek. Málo už se ovšem ví, že žhář byl náhodný kolemjdoucí a emigrant Zdeněk Špička z Československa, který do Švýcarska uprchl před socialismem.

Deep Purple přijeli do poklidného městečka na břehu Ženevského jezera nahrávat své šesté řadové album Machine Head. Původně chtěli desku nahrát v nahrávacím studiu přímo v kasínu, ale kvůli požáru se museli uchýlit do mobilního studia v Grand Hotelu.

Dým nad Ženevským jezerem je inspiroval k napsání písně. O aktérovi incidentu v písni zpívají jako o pitomci se světlicí.

Naštěstí nejde o jediného Čecha, který se zásadně zapsal do historie Montreux. Například česká sochařka Irena Sedlecká navrhla sochu Freddieho Mercuryho, která do Švýcarska přitahuje každoročně zástupy fanoušků. Je tu mnoho míst spojených s hudebním světem a na jejich objevení potřebují turisté minimálně celý den.

Natáčeli v Montreux kvůli daním

Historie Queen je s městem spjata velmi úzce. Queen zde nahrávali některé písně z desek Jazz, Hot Space, A Kind of Magic, The Miracle, Innuendo a Made in Heaven. Mercury zde ntočill také své sólové album s operní pěvkyní Montserrat Caballé Barcelona. Důvodem zájmu o tuto destinaci byly hlavně úlevy na daních.

Právě Montreux se stalo útočištěm Freddieho v jeho nejhorších životních chvílích a nahrál tu i poslední skladby. Poklidné lázeňské město nejprve Mercuryho moc neokouzlilo. Chvíli poté, kdy studio kapela koupila, na dotaz, co s ním, odvětil, ať ho hodí do jezera.

Postupně si ale městečko oblíbil, a nakonec zde zakoupil i apartmán u jezera.

Na druhé straně Montreux se také na soukromém pozemku nachází Duck House z obalu posledního alba Queen Made in Heaven.