Do zahraničí odešla v podstatě náhodou. „Se svým tatínkem a synem jsem tehdy jela do Rakouska lyžovat. A právě tatínek mě vyzval, že když mám s sebou housle, ať tamním lidem zahraji. Mezi posluchači mé vystoupení sklidilo úspěch, ale tehdy mě nenapadlo, že v zahraničí zůstanu tak dlouho," říká muzikantka.

Zahraniční angažmá, kdy si sama zajišťovala vystoupení a hrála téměř každý den, jí dalo mnohé. Zkušenosti, nové přátele. Někdy i docela dramatické zážitky. „Jednou jsem třeba uvízla v lavině, která se sesypala na silnici," vzpomíná na drsné prostředí vysokých hor.

Ale nakonec zvítězil stesk po domově, i když za ní jezdili oba, dnes už dospělí, synové. „Také jsem si uvědomila, že sice vydělávám peníze, ale nic pořádně netvořím. Nyní mám hotový skvělý autorský program v retrostylu, který pro mě připravili skladatel Miroslav Hanák a textaři Josef Nečas a Jaroslav Dvořák. Mám také vlastní houslovou show, hraji i rockové skladby třeba od skupin Europe, Guns N' Roses, AC/DC, Metallicy. Chci hrát pro české publikum a být zase doma v Jabloňanech," těší se.

V závěru minulého roku už absolvovala silvestrovské i vánoční koncerty v České republice, nadcházející sobotu ji čeká vystoupení na svatebním veletrhu v brněnské Vaňkovce. „Chci hrát i na svatbách či různých párty nebo konferencích," plánuje. K vydání chystá také dvě cédéčka.

Ilona Stryová už patnáct let hraje na elektronické housle, které koupila od známého muzikanta Michala Davida. „Nedokážu je vyměnit za jiné, jsou kvalitní a nejlépe mi vyhovují," usmívá se. Žena, která tvrdí, že hudba je její život, začala na housle hrát už v pěti letech. Na tu dobu upomínají její první dětské oranžové housličky, které dostala od maminky a má je schované dodnes.

Houslistka a zpěvačka Ilona Stryová chce po osmi letech v zahraničí vystupovat hlavně před českým publikem. Zdroj: archiv Ilony Stryové

Foto: archiv Ilony Stryové