Do začátku vašeho turné zbývá půl roku – jak jste na tom s jeho přípravami? A jaké to turné bude co do playlistu i technického pojetí?

Zatím jsme ještě nezkoušeli, držíce se pořekadla – „kdo hodně cvičí, nástroj si ničí". Ale v nejbližší budoucnosti na to určitě vlítnem. Co se týče playlistu, vše se bude samozřejmě odvíjet od našeho posledního studiového CD Do pekla do nebe. Z něj zazní snad všechny písničky. K tomu přidáme naše největší hity, což dá dohromady kolem 25 písniček. Časově to vychází tak přibližně na jednu hodinu a pětačtyřicet minut. Pódium bude už potřetí uprostřed haly a zvláštností jsou čtyři místa pro fanoušky v jeho rozích, tudíž tito s námi budou mít po celou dobu koncertu přímý, těsný kontakt.

Koncertních zastávek bude devatenáct, z toho máte v plánu i dva koncerty na Slovensku. Liší se nějak slovenské publikum od toho našeho? Dokáže se při své pověstné horkokrevnosti víc odvázat?

Čím více na východ, tím jsou fanoušci spontánnější a živější. Třeba košičtí fanoušci vás dokážou pořádně nakopnout – myslím psychicky…

Mimochodem – na Slovensku odehrajete koncert i v červnu na festivalu Legendy. Lze to chápat jako takový předstřel turné? A znamená to, že kvůli plánované šňůře omezíte letní vystoupení u nás?

No, ani ne, koncertní program se od festivalového podstatně liší, jak složením písniček, tak hlavně délkou. A samozřejmě, že když jedeme na podzim samostatnou tour, nebudeme tento rok vystupovat na žádném festivalu u nás.

Autogramiáda kapely Kabát v teplickém OC Olympie
Kabáti se vrací mezi své domácí fanoušky

Hraní na festivalech jste si pořádně „ohmatali" loni v rámci putovní přehlídky Hrady CZ, kde jste byli za hlavní hvězdy. Jaké to bylo?

Máme za sebou mnoho festivalů a musím říct, že tým okolo Viktora Součka nám vyšel absolutně ve všem vstříc. Celé putování po hradech bylo skvěle připravené a profesionálně zajištěné.

Historicky jste se letním festivalům spíš vyhýbali. Proč?

To si až tak nemyslím. Pokud máme jeden rok samostatné turné, vždy se snažíme další rok na festivalech vystupovat.

Jak to u vás na takovém turné chodí? Určitě ze sebe chcete vydat maximum, přitom třeba nemusí být nálada… Jednoduše – jak náročné je po fyzické i psychické stránce absolvovat takový nářez? Chce to nějakou zvláštní přípravu?

Je to jeden velký kolotoč. Ale není zas tak náročné na fyzičku. Zaprvé jsme ještě „švarní junáci" a za druhé máme dost času na odpočinek, nebo lépe řečeno máme dost volna. A jak si ho každý zařídí, je jeho věc. Kapela dodržuje správnou životosprávu. Radek Havlíček jako náš manažer hlídá, abychom chodili včas spát, včas na snídani, oběd a tak, ale nejdůležitější je samozřejmě přísun tekutin a v tom naše parta exceluje.

Kabáti v Ostravě.
Kabáti na open airu představí nové album

Vaše písničky a koncerty jsou bezkonkurenčně skvělé, dokážete fanoušky pořád překvapovat. Máte třeba nějakou lahůdku, kterou konkrétně pro toto turné chystáte?

Asi bych neměl hned vše prozrazovat. Nejlepší bude, když se na ty „lahůdky" přijdou naši fanoušci podívat osobně.

A co nový materiál – vzniká nějaký, nebo na to teď není čas?

Zatím se to moc neřeší, příprava na tour je v tento moment přednější.

„Držíte" spolu už pětadvacet let, což je obdivuhodné. Nikdy u vás nehrozilo, že byste to zabalili? Nenastává mezi vámi tvůrčí pnutí, jak jsme toho svědky u jiných kapel?

Jsme v pohodě. Jasná pravidla, která jsme si všichni odsouhlasili hned na začátku, platí stále a tím je vše jasně dáno. Navíc jsme dobrá parta. A to je pro chod kapely to nejpodstatnější.

Koncerty11. 10. Chomutov (SD aréna), 14. 10. Karlovy Vary (KV Arena), 17. 10. České Budějovice (Budvar arena), 19. 10. Plzeň (Home Monitoring Aréna), 21. 10. Jihlava (Horácký zimní stadion), 24. 10. Znojmo (Nevoga arena), 26. 10. Pardubice (Tipsport arena), 28. 10. Liberec (Home Credit arena), 31. 10. Ústí nad Labem (zimní stadion,) 2. 11. Hradec Králové (Fortuna aréna), 4. 11. Třinec (Werk arena), 7. 11. Olomouc (HC zimní stadion), 9. 11. Ostrava (Ostravar aréna), 11. 11. Zlín (Zimní stadion Luďka Čajky), 14. 11. Košice (Steel Arena), 16. 11. Bratislava (Stadion Odreja Nepelu), 18. 11. Třebíč (Zimní stadion Třebíče), 21. 11. Brno (DRFG Arena), 28. 11. Praha (O2 arena).

Vstupenky jsou již v prodeji v síti Ticketportal.