Nejzářnější roky trávil Brian May po boku Freddieho Mercuryho. Už méně se ale ví, že již v roce 1967 předskakoval se svou první kapelou nazvanou 1984 vycházíjící hvězdě Jimimu Hendrixovi, jenž se později stal legendou.

Michael Jackson na vrcholu své kariéry
Michael Jackson před 30 lety představil úspěšnou desku Bad

Kytara za osmnáct liber
Brian May přičichl k muzice už v předškolním věku. Hrál na klavír a později na ukulele. S malým strunným nástrojem dělal velké pokroky a brzy ho chtěl vyměnit za kytaru. K narozeninám dostal španělku, která na něj ovšem byla veliká. Upravil si krk a vyrobil si z gramofonu snímač. Šlo o jeho první akustickou kytaru.

Zdroj: Youtube

Při studiích ho začala bavit rocková muzika a chtěl elektrickou kytaru, na kterou jeho rodina neměla peníze. Nakonec se s otcem rozhodli, že ji vyrobí ze starého krbu. Zhotovení nástroje je přišlo na 18 liber. Spolužáci mu ji záviděli a chtěli ji od něj koupit, k čemuž samozřejmě nedošlo. Pro hru na svou novou kytaru vystřídal několik trsátek, až nakonec s překvapením zjistil, že struny nejlépe zní, pokud do nich hrábne obyčejnou britskou šestipencí.

Zrodila se legenda
V roce 1968 založil s Rogerem Taylorem kapelu Smile. Tahrála pouze dva roky, ale stala se základem legendárních Queen, když sestavu doplnili Freddie Mercury a John Deacon. Čtveřice spolu hrála dvacet let a vydala 15 alb. Po smrti zpěváka Freddieho Mercuryho zbylí tři členové uspořádali tribute koncert, na kterém vzdali legendě hold kolegové z branže.

Mandrage
Mandrage na sebe upozorňuje veselou písní o lásce na první pohled

Dnes žije basák John Deacon v ústraní. Brian May a Roger Taylor se v roce 2004 rozhodli skupinu vzkřísit a koncertovali společně se zpěvákem Paulem Rodgersem. Prahu tehdejší Queen navštívili hned dvakrát. Zpěváka původně z Free & Bad Company později nahradil aktuální zpěvák Queen Adam Lambert, se kterým se do Prahy vrátí letos první listopadový den.

Nečekané záliby
Mistr kytarových sól se rovněž zajímá o vesmír. Před deseti lety dokončil doktorát z astrofyziky. Je také spoluautorem knihy Bang! Velký třesk a historie vesmíru, ve které je atraktivně pojatý zrod vesmíru. Loni se svým kolegou Garikem Israelianem vydali titul s názvem Starmus, jež mapuje setkání, které se uskutečnilo v roce 2011 na Kanárských ostrovech a účastnili se ho všichni, jež zasvětili život zkoumání a dobývání vesmíru. 

z filmu Alfreda Hitchcocka Pochybná žena
Noir Film Festival: Cizinci, osudové ženy, temná nádraží a Mexiko

Zároveň je tento hudebník taky charitativně činný. Společně se zpěvačkou Kerry Ellis propagoval nejen na loňském turné nadaci Born Free Foundation. Je také jedním ze správců charitativní organizace na podporu boje proti HIV a AIDS – Mercury Phoenix Trust.

Písně z pera Briana Maye:

Now I'm Here
'39
Tie Your Mother Down
We Will Rock You
Fat Bottomed Girls
Save Me
Hammer to Fall
Who Wants to Live Forever
I Want It All
The Show Must Go On