Na zmíněný inzerát, ve kterém bubeník U2 Larry Mullen Jr. oznamoval úmysl založit kapelu, se přihlásilo a 25. září 1976 u Mullenových doma sešlo sedm kluků na první zkoušce. A založili Larry Mullen Band.

Jak připomněl Štěpán Etrych v Hospodářských novinách, baskytaristu Adama Claytona vzali, protože nosil afghánský ovčí kožich a sluneční brýle. A Paul Hewson, dnes známý pod přezdívkou Bono, pocházející z názvu dublinské prodejny s naslouchátky Bonavox, sice moc zpívat neuměl a hrát na kytaru taky ne, ale měl charisma a byl oblíbený u spolužaček.

Na další zkoušku jich přišlo jen pět a kapela se přejmenovala na Feedback. Zaujal je punk, název kapely změnili na The Hype a začali skládat vlastní songy.

Dnešní název kapely vznikl v roce 1978 před soutěží v irském Limericku, kterou U2 vyhráli. Hlavním argumentem pro něj bylo, že písmeno a číslo by na plakátech mohlo být velké.

Záhy sestavu opustil druhý kytarista, Dik. Zůstali Bono, The Edge, Adam Clayton a Larry Mullen Jr. A v tomto složení hrají dodnes.

Když se potkali s Paulem McGuinnessem, který jim začal dělat manažera, nabrala jejich existence profesionálnější ráz. V září 1979 jim vyšel první singl U2-3 u CBS Records.

Na první album Boy z následujícího roku si museli najít jiného vydavatele, nakonec uspěli u Island Records. Doprovodila ho první šňůra po Evropě i USA a vzápětí druhé LP zvané October.

Potom se Bono a The Edge zapojili do komunity věřících a kapelu na chvíli opustili, manažer McGuinness je posléze přesvědčil, že víru mohou šířit i prostřednictvím hudby. A tak se vrátili.

Ale tady možná vznikl humanitární akcent kapely, na koncertech často patrný - odpuštění dluhů chudým zemím, boj za lidská práva nebo podpora politických vězňů. Následovala třetí deska War.

Po vydání alba The Unforgettable Fire v létě 1985 uchvátili svět na multikoncertu Live Aid ve Wembley. Show na pomoc hladovějícím v Etiopii viděly v televizi dvě miliardy lidí a U2 se stali vrcholem koncertu, prodej jejich desek strmě vylétl a časopis Rolling Stone je vyhlásil kapelou 80. let.

Renomé globálních hvězd jim přinesl rok 1987 a album The Joshua Tree plné hitů typu Where The Streets Have No Name či With Or Without You. Je to jejich nejúspěšnější deska, získali za ni i první Grammy.

Studio Paramount o U2 natočilo film Rattle and Hum a album toho jména, k němuž vyjeli na další šňůru, nabídlo mix nových písní a živých nahrávek.

Songs Of Innocence

Elektronikou ovlivněné album Achtung Baby na podzim 1991 zahájilo éru koncertů s audiovizuálními orgiemi - obří obrazovky, Bono s videokamerou v ruce a pomalované trabanty.

Další album s názvem Pop z jara 1997 doplnila velkolepá šňůra PopMart: ve své době největší obrazovka světa široká 50 metrů, nad pódiem obří oblouk připomínající logo McDonald's nebo velký stříbrný citron, z něhož kapela vycházela na přídavky. Toto představení viděla i Praha.

Zatím poslední album U2 s názvem Songs Of Innocence vyšlo už pod novým manažerem Guyem Osearym, nyní má vyjít novinka Songs of Experience.

V roce 2005 byli U2 uvedeni do rokenrolové síně slávy. Bona jmenovala britská královna Alžběta II. čestným rytířem a ve Francii dostal Řád za umění a literaturu.