Album o jedenácti znamenitých položkách nabízí písně jako Hej, Jude, Proudy, Dobrodružství s bohem Panem, Modlitba pro Martu či Magdalena.

„Všechny tvoří páteř mého koncertního zpěvníku. To přece nemůže být náhoda. Když album v roce 1969 vyšlo, prodalo se ho půl milionu exemplářů. Tehdy mi to vlastně ani nedocházelo, ale dneska mi to číslo připadá naprosto ohromující,“ říká Kubišová, která své působení na scéně zakončí sérií vystoupení. To úplně poslední se odehraje v den jejích 75. narozenin, 1. listopadu, v jejím rodišti v Českých Budějovicích.

Těžkej Pokondr
Těžkej Pokondr slaví. S Kreténem i Levhartem

Dnes již legendární album Songy a balady se stalo kultovním titulem, který však vznikal za pohnutých okolností nastupující normalizace. „Při tehdejší reedici vyprodaného LP došlo k částečné změně obsahu (zmizela Modlitba pro Martu) i obalu, následoval úplný zákaz zpěvaččina koncertování, natáčení a vydávání. Trvalo dlouhých dvacet let, než se tato deska směla znovu objevit na hudebních pultech,“ uvádějí zástupci Supraphonu. Letošní reedice vychází z originální podoby, vylepšené o rozšířený obsah tiskovin a remastering.

Zdroj: Youtube

„Odhlédnuto od šířky repertoáru, který (Marta Kubišová) obsáhla, byl to vývoj výrazně introvertní povahy směrem k sebezdokonalování a postupnému vytříbení prvků, kterými disponovala už na počátku své dráhy. Patří sem především osobitý a po barevné stránce neobyčejně tvárný hlas, způsob, jakým tvoří tón, frázování, intonační jistota a pochopitelně v neposlední řadě široká škála jejích výrazových schopností,“ napsal Antonín Matzner v recenzi časopisu Melodie 8/1969.

Aktuální vydání obsahuje navíc i zajímavý sumář dobových materiálů a ohlasů, ediční poznámku z roku 1996 a vůbec poprvé komplet všech písňových textů.

Igor Timko, lídr skupiny No Name.
Igor Timko: Zazpívat si s Karlem Gottem. Co si jako muzikant můžete přát víc?

Soul jako zlatá tečka
Vůbec poslední studiové album Soul vyšlo Kubišové koncem loňského roku za jeho úspěšný prodej pak na jaře převzala Zlatou desku od Supraphonu a nominaci Akademie populární hudby na Cenu Anděl v kategorii zpěvačka roku. Připravila jej se svým spolupracovníkem, klavíristou, aranžérem, kapelníkem a producentem Petrem Maláskem.

Nabízí na něm písničky převzaté od amerických autorů s českými texty včetně například soulové klasiky Čau, Good Bye (Chain Of Fools), kterou premiérově uvedla v roce 1967 Aretha Franklin, nebo skladby A to mě trápí (I Hope You Find It), již pro film The Last Song nazpívala Miley Cyrus a v repertoáru ji má i Cher.

František Muzika, Hlava s kloboukem.
Obraz od Františka Muziky se na aukci prodal za 5,64 milionu korun

„Mojí oblíbenou je The Performance Of My Life, tedy Cesta tvá má být tvůj cíl (autory jsou Neil Tennant a Chris Lowe, anglický tandem Pet Shop Boys, pozn.). Když jsem ji slyšela, hned jsem si říkala, že tuhle věc si musím zazpívat. A to jsem ještě netušila, jak šťastně dopadne text Václava Kopty,“ uvedla loni.

Jedním z důvodů ukončení pěvecké kariéry je její zdravotní stav. Prodělaný infarkt ji prý „vyvedl z omylu o nesmrtelnosti“. V klidu by pak mimo jiné ráda napsala knihu o svém životě. „Mám dlouhodobě pocit, že chronicky zanedbávám všechny věci, které bych si měla konečně užívat. Dvacet let jsem zpívat nemohla a dnes si říkám, že za to přece nepoložím život. To zas za to nestojí,“ řekla Deníku.