„Jeden z důvodů, proč v Česku nejsem tolik známá, je ten, že jsem odešla studovat do Berlína, kde od roku 2011 žiji. Nedávno se mi podařilo studia na jazzovém institutu úspěšně dokončit, ale stále pendluju mezi Berlínem a Prahou. Ono vůbec v umělecké branži trvá delší čas, než se člověk zviditelní," uvedla ve čtvrtek při své prezentaci v rámci Eurovision Meets Jazz v pražském Jazz Docku usměvavá Martina Bárta. V roce 2010 vyhrála televizní reality show Robin Hood – Cesta ke slávě (tehdy ještě jako Bártová) a následně si v muzikálu Robin Hood zahrála hlavní ženskou roli Lady Mariany. V posledních dvou letech se podílela na projektu Sinatrology, v Německu vystupuje se svým projektem Scotch and Soda a hostuje s kapelou Henninga Protzmanna.

Zdroj: Youtube

Pro Eurovizi ji oslovil kreativní producent České televize Jan Potměšil. „Původně jsme měli zájem o Dashu. Kapelník Martin Kumžák ji ale nechtěl uvolnit, a tak nám dal tip na Martinu. Říkal jsem si – kdo to je? Za což se teď stydím… Na YouTube jsem si našel všechna dostupná videa z jejích vystoupení, pustil jsem si i záznam z České televize. A byl jsem naprosto nadšený. Hned jsem Martině volal do Berlína, zda by se soutěže případně zúčastnila," vyprávěl Potměšil. „Na konkrétní písničku jsme vyzkoušeli asi pět zpěvaček. Martina Bárta nás okouzlila svou osobností i hlasem. A s autorem hudby, což je Angličan Kyler Niko, jsme se shodli, že je to pro nás to pravé."

Své umění poměří zpěvačka s interprety a interpretkami z dalších dvaačtyřiceti zemí (mimochodem v rámci čtvrteční akce si mohli přizvaní diváci udělat představu o jejích šancích v porovnání s polskou reprezentantkou Kasiou Moš). „Věřím, že moje píseň, která je o intimitě a vztahu – myslím tím i o vztahu ke staršímu člověku, nebo k někomu na ulici, koho potkávám každý den a kdo třeba zrovna potřebuje pomoct –, může oslovit. Už jsem s ní vystupovala na evropských jevištích a ověřila si, že se posluchačům líbí," říká Bárta.

Ilustrační foto
Vzrušoval ji Islámský stát. Mladá Dánka plánovala bombové útoky

Velké úspěchy sklízí se songem, k němuž natočil klip držitel několika ocenění za televizní design Uroš Trefalt (spolupracovali s ním i dva držitelé Českých lvů – střihač Marek Opatrný za film Masaryk a tvůrce plakátu k filmu Já, Olga Hepnarová Lukáš Veverka), i na sociálních sítích. „Každý den dostávám tolik ohlasů od fanoušků, ať už je to někdo z Evropy, ale klidně i z Venezuely, Brazílie, Kanady… Hrozně mě to hřeje u srdce. Bohužel nestačím odepisovat, není to reálné, takže jednou za dva dny napíšu na svůj profil – všem děkuju, jste skvělí! Účast na Eurovizi beru jako obrovskou poctu, vstupuji do ní s maximální vážností. Do 15. května jí věnuju veškerý svůj čas a moc se do Kyjeva těším. Doufám, že nejen české, ale i to internacionální publikum nezklamu. Bylo by pro mě satisfakcí, kdybych postoupila do finále, jak se to v minulém roce podařilo Gabriele Gunčíkové. A taky bych přála, aby si i u nás našla soutěž celou řadu fanoušků, aby se povědomí o ní zlepšilo," říká Martin Bárta.

Zlaté špendlíky ceny Zlatá stuha.
Zlatá stuha ocenila přínos dětské literatuře a 12 nejlepších knih

V tomto směru může srovnávat právě s Německem, kde má Eurovize daleko větší tradici a popularitu. „V Německu je to obrovská akce – přátelé se tam scházejí na letních zahrádkách, každý si vede své tabulky s oblíbenými interprety a při sledování semifinále i finále strašně fandí. Když se taky přátelé i profesoři z univerzity o mé účast v ní dozvěděli, byli absolutně nadšení. V Česku se naproti tomu najde skupina lidí, která v souvislosti s Eurovision Song Contest reaguje slovy – co je to za hloupou show! Tak to ale přece vůbec není! Účastní se jí celá řada špičkových muzikantů a zpěváků," doplňuje.

Divákům se představí v živém přenosu 9. května během prvního semifinálového večera na obrazovkách ČT2. Druhé semifinále uvede stejný program 11. května a finálový večer budou moci diváci sledovat 13. května na ČT1. Výsledky české poroty bude nově vyhlašovat modelka a moderátorka Radka Rosická, manželka fotbalisty Tomáše Rosického.

Do Kyjeva odlétá česká delegace v čele s jejím šéfem Janem Borsem, který má na starost Martininu živou prezentaci, už 30. dubna. „Ačkoliv bude na jevišti sama, až tak sama na něm vlastně vůbec nebude. Před samotným semifinále budeme mít dvě zkoušky, které budou nesmírně náročné. Vše bude záležet na tom, jak ukrajinský tým dokáže české představení přímo na místě zrealizovat," dodává Bors.