Vaše nová deska je takovou zpovědí a zdá se mi hodně osobní.
Nechci v žádném případě zneužívat toho úrazu, ale i když je to tolikátá deska, tak je pro mě něčím nová, protože se mi upravily hodnoty. Hierarchie. Nezabývám se zbytečnostmi. Chci zpívat o věcem, které považuji za důležité, a proto je dobré „Být sám se sebou“, protože udělat si na sebe čas je důležité. Někdy jsme v takovém kolotoči, že nejsme schopni rozpoznat dobro od zla.

Na novince jsou tři hity z filmů? To je podle mého žánr, který vám vyloženě sedí – filmová muzika i titulní písně k filmům.
Já to vždy rozděluji. Když jsem poctěn dělat filmovou hudbu, trvá to více než půl roku. Jindy se stane, že mě osloví, abych napsal jen jednu písničku. Zrovna tyto tři songy se objevují ve filmech, když běží titulky.

Happening Dollars of Colours před Slezskostravským hradem.
Bojkot Colours of Ostrava: Fajn hudba, ale velké korporace jsou fuj

Nejstarší z nich je Padesátka. A k té máte asi vztah kvůli kraji, ze kterého pocházíte a také jste sportovec. Je to tak?
Ano, mám ji hrozně rád. Sám jsem ji několikrát běžel. Vtipné bylo, že jsem kvůli nedostatku sněhu musel pozměnit text, protože se přesunulo natáčení z Jizerek do Krkonoš.

Zdroj: Youtube

A co Pohádky pro Emu?
Tam bylo hrozně důležité, abych se sešel s režisérem Rudou Havlíkem, který mi pak natočil za polárním kruhem videoklip. To bylo úplně skvělý.

Nejaktuálnější jsou Špunti na vodě, kteří nedávno proběhli kiny. Ta píseň má ale dvě verze, ne?
Byť na to bylo strašně málo času, tak jsem udělal písničku Sázava. Ve videoklipu ji se mnou zpívá Nelly Řehořová, která v tom filmu také hraje. Jenže já už na albu jeden duet mám, tak jsem nakonec na desku vybral verzi bez ní. Ale bylo to příjemné, že se zapojila i hudebně.

Aerodrome festival 2017. Zpěvák skupiny Linkin Park Chester Bennignton.
Zpěvák kapely Linkin Park spáchal sebevraždu, oběsil se

Duety děláte poměrně často, je to příjemné oživení desky. Kovbojská, Duše do vesmíru, Plamen…
Byl jsem rád, že se mi povedlo přesvědčit Lenku Dusilovou, jednu z našich nejlepších zpěvaček. V té době dělala samé zásadní hity a já jsem ji přemluvil, aby si se mnou zazpívala v takové odlehčené písni. Musím jí za to ještě zpětně poděkovat. Dala tomu důvěryhodnost. Další s Anetkou Langerovou a Klárkou Vytiskovou. Pak jsem nevěděl, koho zase oslovit. Přes kolegu, který hraje v Ille, jsem nakonec objevil Olgu Königovou. Jsem úplně blbej, nevěděl jsem o ní, natož že tak krásně zpívá.

Zaujala mě také píseň Optimista.
Nebojím se přiznat, že jsem optimista. Dělal jsem rozhovor a redaktorka mi řekla: „Podívej se na to, vždyť se padesát procent manželství rozvádí.“ To je ten úhel pohledu. Proč nikdo nepíše o tom, že funguje padesát procent manželství. Lidi spolu krásně žijí desítky let, mají děti a jsou všichni šťastní. Ale těm se nikdo nevěnuje. O tom je ten optimismus!

Je tam odkaz na Václava Havla. Žijeme v době, kdy už jeho výroky jsou spíše zneužívány a jeho památka poplivávána, což je nehoráznost. Díky, že jej zmiňujete.
Ano, je tam: „Pravda a láska optimisty zvítězí nad lží a nenávistí. Pravda a láska napospas, zvítězí nad lží kolem nás.“ Optimismus je opravdu důležitá věc. To mě těší, že to někdo zaznamenal. Je poznat, jak to vnitřně máte.

Carlos Santana.
Carlos Santana slaví sedmdesátku

Název desky je hodně jasný…
Myslíte? Chci tím říct, že je důležité se zastavit a přemýšlet. Je tam takový slogan „Černá a bílá se v šedi ztrácí.“ Někdy fakt nevíme, co je správně. O tom ta deska je. Ještě se mi do toho podařilo propasírovat moji lásku k severu. Když jsme byli na Špicberkách, které jsou tisíc kilometrů za polárním kruhem a je to tam skvělé. Tím jsou inspirované i písničky Polárník a Polárka.

Takže u těch se určitě můžeme těšit na videoklip. Zdá se mi, že ty máte hodně propracované. V dnešní době už to ani jinak nejde. Je to lepší promo než cokoliv jiného. Jiné klipy zase obsahují ukázky z filmů.
Někdy stačí sestříhat scény. Je důležité zobrazit písničku v souvislosti s filmem. U Emy jsme dotočili scénu v pokoji, kde se odehrává část filmu Pohádky pro Emu. U Špuntů jsme to jen sestříhali, protože je to vypovídající.

z filmu Dunkerk
Nolanův Dunkerk je o lidech. A navrch strhující podívanou

Na scéně fungujete už přes dvacet let. To je neuvěřitelné, pořád vás ještě nepočítám do té starší generace muzikantů.
Rozhodl jsem se, že začátek kariéry budu počítat od vydání prvního videoklipu k písni Je v mý hlavě. Složil jsem ji ale v 18 letech. První desku jsem točil v roce 1994 s kapelou, ale nikdy nevyšla. Tenkrát to nebylo tak jednoduché něco vydat. Jmenuje se Sluneční příběh a nedávno jsme s klukama uvažovali, že bychom ji nějak dostali mezi lidi jako zajímavost. Textoval ji Vláďa Brett, který mě učil skládat texty. Dodnes si pamatuji jeho poučku „Nebát se škrtat.“ Člověk něco napíše, pak o tom pochybuje. Znova. Stane se, že jedním textem popíšu čtyřicetistránkový sešit. To mě naučil on. A nebát se mluvit o věcech, co máme v sobě. Nekalkulovat. Nebát se být upřímný.

Zdroj: Youtube