"Představení ve vybrané lokalitě není možné uskutečnit. Zvažujeme natočení tanečního filmu," doplnila ředitelka festivalu a zároveň autorka hry Jana Ryšlavá. 

Choreografii připravovala společně s členy souboru MOVE Dance Company. Do projektu se zapojí také zakládající členka divadelní společnosti Teatr Novogo Fronta Irina Andrejevová. Tematicky mělo představení souznít s vybraným místem. Umělci chtěli zachytit jeho dobové proměny.

Podobně se nepřístupnost obchodního domu Ostravica dotkla rovněž divadelního festivalu Dream Factory, jehož pořadatelé v objektu také plánovali jedno představení. Konat se ale nebude. Obě inscenace měly být součástí projektu Ostravica 2020, který zahrnuje i další aktivity plánované především na letní měsíce. Ty by se už v malé a bezpečné části budovy odehrát mohly.

Problém s bezpečností budovy

"Intenzivně pracujeme na tom, abychom stavebnímu úřadu obvodu Moravská Ostrava Přívoz doložili příslušnými dokumenty, že prostory v objektu Ostravice Textilie, v nichž by se kulturní akce měly konat, jsou bezpečné," řekl koordinátor projektu Daniel Zeman. Podle něj úřady požadují především stavebně-technický posudek a požárně-bezpečnostní analýzu. Oba dokumenty jsou již hotové nebo před dokončením.

Dodal, že souběžně se pracuje na sanaci objektu a prostory v přízemí a prvním patře budovy s centrálním schodištěm jsou připravovány pro kulturní akce. "Technický stav těchto prostor je vyhovující a v tuto chvíli opatřujeme potřebná povolení, ať dostojíme všem legislativním požadavkům," uvedl Zeman.

Vedoucí odboru stavebního řádu a přestupků centrálního ostravského obvodu Jiří Kozelský potvrdil, že s vlastníkem budovy je v kontaktu. "Vlastník byl vyzván k provedení řady prací, jejichž cílem bylo zajistit stavby tak, aby neohrožovaly okolí a nehrozilo další zhoršování již tak špatného stavebně-technického stavu budov," uvedl. Podle něj v současné době technický stav budov neumožňuje, aby byly užívány.

Move fest Ostrava začíná ve středu 25. května

Move fest Ostrava ve středu večer zahájí premiéra, kterou připravuje dvojice umělců Šárka Bočková a Vojtěch Fülep z pražského Cirku La Putyka. Jejich představení 3CM (tři centimetry) festival otevře na scéně Kulturního centra Cooltour. V představení 3CM je doprovázejí tři hudebníci. Inscenace dá divákům nahlédnout do světa akrobatů, tanečníků, herců a klaunů. Na projektu oba autoři pracují od roku 2014. Spolupracují s finským režisérem Maksimem Komarem.

Vedle představení festival nabídne i přednášky či tvůrčí dílny. Podrobný program lze najít na webových stránkách www.movefest.cz. Festival se v Kulturním centru Cooltour Ostrava koná od 25. do 29. května.