"Asi jsem byl tehdy moc dobrý, když mě zase pozvali. I když tenkrát jsme kvůli časovému presu přiletěl soukromým letadlem a dnes jsem přijel z Brna přecpaným vlakem," žertoval Davies na dnešním setkání s novináři.

Program koncertu ve Foru Karlín 24. května nabídne Faustovské kantáty Buďte rozvážní a bděte Alfreda Schnittkeho a monumentální dílo Gustava Holsta Planety, které odborníci označují za předobraz soundtracků vědecko-fantastických filmů. "Obě jsou to skvělá díla, a pokud na Pražském jaru ještě nezazněla, tak je nejvyšší čas. Schnittke je pro mě jeden z nejvýznamnějších skladatelů 20. století, je hluboký i zábavný. Hraji ho i diriguji velmi rád," uvedl klavírista a dirigent Davies.

Vizual Pražského jara 2017.
Mou vlastí opět vykvete Pražské jaro z poupěte

Filharmonie Brno se na festivalu představí po devíti letech. Patří k nejčastějším mimopražským orchestrům vystupujícím na Pražském jaru. "Je to pro nás čest, že můžeme v pražské premiéře a s dirigentem Daviesem provést Schnittkeho kantátu. Před dvěma lety byla nejsilnějším zážitkem naší tehdejší sezony. Od té doby se Schnittke pravidelně objevuje v repertoáru nejen našeho orchestru," sdělila ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Spolupráci s brněnským orchestrem si Davies pochvaluje. "Práce s nimi je velmi působivá, jedná se o skvělé těleso," prohlásil.

Vizual Pražského jara 2017.
Festival Pražské jaro nabídne první kolo mezinárodní soutěže

V uměleckém životě Daviese zabírá výjimečné místo soudobá hudba. Ostatně s mnohými skladateli jakými jsou například Luciano Berio nebo John Cage jej pojilo a pojí osobní přátelství. Dvě opery Philla Glasse dokonce uvedl ve světové premiéře. "Současná hudba je v těžké situaci. Díla soudobých skladatelů často vyžadují velký orchestr, a to je nákladná záležitost. Bez podpory státu nebo nějaké instituce to nejde. Proto si mnohé americké orchestry nemohou dovolit uvádět současná díla," podotkl.

Americký dirigent a klavírista Davies je absolventem slavné Juilliard School v New Yorku. Během své kariéry dirigoval řadu předních amerických i evropských těles a spolupracoval s Metropolitní operou v New Yorku či Vídeňskou státní operou. Na Pražském jaru se poprvé představil v roce 1984, kdy dirigoval Symfonický orchestr BBC Londýn.

Daniel Barenboim.
Přípravy Vídeňských filharmoniků na Pražské jaro dokumentuje film