Žánrové ceny se budou konat 7. dubna 2015, odvysílány budou ze záznamu na programu ČT Art.z pražského Paláce Akropolis. V letošních žánrových Cenách Anděl jsou vyhlášeny nominace v devíti kategoriích. Pro každou z nich byli osloveni odborníci, především hudební publicisté a lidé, kteří danou kategorii sledují, a z jejich hlasování vzešla jména nominovaných. Seznam nominovaných se nachází na www.cenyandel.cz.

O nominacích v hlavních kategoriích letos rozhodlo 94 akademiků z řad novinářů, rozhlasových a televizních dramaturgů, promotérů, nezávislých hudebních odborníků či obchodníků. Do prvního kola hlasování bylo zařazeno 222 alb a 217 videoklipů. Stejně jako v minulých letech budou ceny předány celkem v sedmi hlavních kategoriích. V průběhu slavnostního večera budou vyhlášeny rovněž kategorie Deska roku (nejprodávanější album v roce 2014) a kategorie Síň slávy.

Dvě Ceny Anděl za rok 2013 má z loňského vyhlašování skupina Bratři Orffové, získala ocenění pro skupinu roku a album roku. Zpěvačkou roku se stala Lenka Dusilová, zpěvákem roku Dan Bárta. Objevem roku akademici určili zpěvačku Lenny. Skladbou roku se stala píseň Cesta skupiny Kryštof s hostujícím Tomášem Klusem. Cenu za videoklip roku si odnesla skupina Monkey Business za klip Up To Speed Now.